Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj kombiniranog, trajnog hlađenja na fizikalno-kemijske značajke bijelog i crvenog mišićja u pilića.

Karmen Botka-Petrak ; Department of Anatomy, Histology and Embriology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Sanja Vidaček ; Department of Food Processing and Engineering, Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Tomislav Petrak ; Department of Food Processing and Engineering, Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Helga Medić ; Department of Food Processing and Engineering, Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 263 Kb

str. 415-422

preuzimanja: 579

citiraj


Sažetak

Istražen je utjecaj kombiniranog, kontinuiranog hlađenja na kakvoću mesa utovljenih pilića linije Hybro (Euribid, B.V. Boxmeer, Nizozemska). Pilići su bili zaklani u dobi od 43 do 48 dana, tjelesne mase 1465-1762 grama. Istraživanje je bilo provedeno na 140 uzoraka, crvenih (m. iliotibialis lateralis) i bijelih (mm. pectorales superficialis) mišića. Istraženi fizikalni pokazatelji obuhvatili su izmjere temperature, sposobnost vezanja vode, pH vrijednost i masu uzoraka. Također, kemijski je analiziran udjel vode u koži i mišićju te udjel bjelančevina, masti i pepela. Rezultati istraživanja pokazali su sniženje temperature m. iliotibialis lateralis (mišić batka) na 7,64 °C, a temperature mm. pectorales superficialis (prsni mišići) na 10,82 °C. Prsni mišići imaju veću sposobnost vezanja vode (7,19 cm2) u usporedbi s mišićima batka (9,40 cm2). Nakon provedenog kombiniranog, kontinuiranog hlađenja, obje skupine istraženih mišića očitovale su smanjenu sposobnost vezanja vode. Udjel vode u koži i mišićima se povećao pri hlađenju uzoraka. Rezultati su pokazali porast mase ohlađenih trupova za 0,92 ± 0,5%. Aktivnost vode za obje vrste istraženih mišića značajno se smanjila nakon hlađenja. Opisani način hlađenja nije utjecao na ostala fizikalna i kemijska svojstva pretraženih mišića pilića.

Ključne riječi

pilići; mišići; hlađenje; fizikalne i kemijske promjene

Hrčak ID:

31914

URI

https://hrcak.srce.hr/31914

Datum izdavanja:

20.10.2005.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.271 *