Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

Svećenik između Evanđelja i izazova suvremenosti od apologetike prema antropologiji

Milan Špehar ; Teologija u Rijeci - Područni studij Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Rijeka, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 8.356 Kb

str. 269-291

preuzimanja: 643

citiraj


Sažetak

Duga stoljeća uvjetovala su sliku svećenika koja je bila dosta daleka ljudima, jer je prikazivala ministerijalno svećeništvo ne samo kao odvojeno od puka nego kao nešto što je uvijek »iznad« i uvijek »bolje«. Takav se stav zagovarao i branio sve do Drugog vatikanskog sabora. S njim započinje stvaranje jedne nove slike svećenika koja se više ne promatra odvojeno od općeg svećeništva.
Upravo naglašavanje ljudske slike svećenika i njegovoga zvanja kao služenja uzrokovat će nove krize koje zahvaćaju i laike i svećenika samoga. Svijet koji se sve više emancipira osjeća sve manju egzistencijalnu potrebu za svećenikom. Svijet jednostavno u mnogim stvarima može bez svećenika. To u svećeniku rađa egzistencijalnu krizu smisla njegovoga zvanja. Gledajući svijet oko sebe, svećenik sve više uzimlje vrijednosti svijeta i za sebe te ih oponaša. To su konzumizam i pragmatizam koji se pojavljuju na svim područjima, pa i onima koja žele biti najduhovnija. Prevladava mišljenje da će se svećenik »izvući« iz krize gomilajući aktivnosti na aktivnosti, ali time se on pretvara u aktivista i menagera.
No postoji i pozitivan način izlaženja iz tih normalnih kriza. On se sastoji u promatranju sebe kao čovjeka: svećenik je čovjek, biće ograničeno i potrebno komuniciranja s ljudima i s Bogom, biće potrebno ljudske i Božje pomoći. Osjeća se nesavršenim čovjekom koji je pozvan sa svojim mogućnostima izgrađivati kraljevstvo Božje. Time on postaje blizak ljudima. Osjeća da su »radost i nada, žalost i tjeskoba ljudi našega vremena ... radost i nada, žalost i tjeskoba također Kristovih učenika« (GS 1). Time svećenik pronalazi svoj identitet i svoju svećeničku duhovnost koja proizlazi iz pastoralne ljubavi i u nju utječe. Svećenik za novi milenij je svećenik koji se na nj priprema tako da živi sada ono što bi želio živjeti u budućnosti.

Ključne riječi

nova slika svećenika; kriza svećeničkog identiteta; aktivizam; svećenička duhovnost; pastoralna ljubav

Hrčak ID:

32092

URI

https://hrcak.srce.hr/32092

Datum izdavanja:

15.1.1998.

Podaci na drugim jezicima: njemački

Posjeta: 1.392 *