Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Antioksidacijska i protuupalna aktivnost paraoksonaze i lipidni pokazatelji u svinja nakon splenektomije i autotransplantacije slezene.

Romana Turk ; Department of Pathophysiology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Dražen Vnuk ; Clinic for Surgery, Orthopedics and Ophthalmology, Faculty of Veterinary Medicine,
Ante Svetina ; Department of Pathophysiology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Zlata Flegar-Meštrić ; Institute of Clinical Chemistry, Clinical Hospital “Merkur”, Zagreb, Croatia
Nika Brkljača Bottegaro ; Clinic for Surgery, Orthopedics and Ophthalmology, Faculty of Veterinary Medicine,
Dubravka Juretić ; Department of Medical Biochemistry and Haematology, Faculty of Pharmacy and Biochemistry, University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 373 Kb

str. 1-10

preuzimanja: 555

citiraj


Sažetak

Cilj je ovoga rada bio istražiti aktivnost PON1 te lipidni status u serumu svinja nakon splenektomije i autotransplantacije slezene u namjeri da se procijeni učinak stresa i traume na aktivnost PON1 i metabolizam lipida u tijeku kirurškoga zahvata. U istraživanje je bilo uključeno 19 praščića koji su nasumično bili raspodijeljeni u tri skupine: (1) laparoskopija s intaktnom slezenom (n = 6), (2) splenektomija (n = 6) i autotransplantacija slezene (n = 7). Uzorci krvi uzimani su neposredno prije kirurškoga zahvata, te 1., 5., 12., 26. i 40. dan nakon operacije. U serumu je određena aktivnost PON1, te koncentracija ukupnoga kolesterola i HDL-kolesterola. Aktivnost PON1 bila je značajno snižena postoperativno u splenektomiranih (5., 12. i 40. dan) i autotransplantiranih životinja (5., 12., 26. i 40. dan), dok u skupini u kojoj je učinjena laparoskopija nije bilo značajnih razlika u aktivnosti PON1 nakon operacije. U skupini podvrgnutoj laparoskopiji, ukupan kolesterol bio je značajno manji samo 12. dan nakon operacije, dok je HDL-C bio manji 1., 5., 12., 26. i 40. dan postoperativno s najmanjom vrijednošću 12. dan. U splenektomirane prasadi, ukupan kolesterol bio je značajno manji 5., 12., 26. i 40. dan postoperativno, a HDL-C je bio manji 5., 12. i 40. dan nakon operacije. U prasadi kojoj je autotransplantirana slezena, ukupni je kolesterol bio značajno manji 12., 26. i 40. dan nakon operacije, dok se koncentracija HDL-C nije značajno razlikovala prije i nakon operacije. Rezultati pokazuju smanjenu aktivnost PON1 i promjene koncentracija ukupnog kolesterola i HDL-C uzrokovane kirurškom traumom i upalnim odgovorom nakon operacije.

Ključne riječi

paraoksonaza; lipidi; serum; splenektomija; autotransplantacija slezene; kirurška trauma; upala

Hrčak ID:

32928

URI

https://hrcak.srce.hr/32928

Datum izdavanja:

24.2.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.278 *