Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Inhibicijski učinak iscrpka biljke Azadirachta indica na proizvodnju dušikova oksida putem leukocita u mlijeku tijekom kliničkoga mastitisa.

Ujjwal Kumar De ; Division of Biological Products, Indian Veterinary Research Institute, Izatnagar, India
Reena Mukherjee ; Preventive Medicine Laboratory, Division of Medicine, Indian Veterinary Research Institute, Izatnagar, India


Puni tekst: engleski pdf 147 Kb

str. 41-50

preuzimanja: 964

citiraj


Sažetak

Određivan je broj somatskih stanica, ukupan broj bakterija, diferencijalni broj leukocita u mlijeku te proizvodnja nitrita i nitrata od strane mliječnih stanica kod liječenja upale vimena krava iscrpkom biljke Azadirachta indica. Istraživanje je provedeno na 36 krava u laktaciji, koje su bile podijeljene u četiri jednake skupine. U prvu i drugu skupinu bilo je uvršteno 18 krava na osnovi broja somatskih stanica u mlijeku koji je iznosio <0,5 milijuna/mililitar. Te su krave bile podijeljene u dvije podskupine po devet krava. Jedna podskupina bila je sastavljena od devet zdravih kontrolnih krava dok je u drugoj bilo devet zdravih krava koje su dobivale iscrpak. Osamnaest krava svrstanih u skupine III i IV s upalom vimena i brojem somatskih stanica >4,5 milijuna/mL mlijeka uzete su u pokus s lijekom. Kravama druge i treće skupine bilo je intramamarno primijenjeno 700 mg sterilnoga iscrpka A. indica dvaput dnevno tijekom sedam dana. Krave četvrte skupine s infekcijom vimena ostale su kao nedirana kontrola. Broj somatskih stanica i broj bakterija u mlijeku promatran je tijekom 15 dana nakon liječenja. Broj somatskih stanica i ukupan broj bakterija značajno se smanjio (P<0,05) već treći dan u krava III. skupine. Diferencijalni broj leukocita i proizvodnja dušikova monoksida bili su određeni prije liječenja i peti dan nakon liječenja. Ustanovljeno je značajno povećanje postotka limfocita (P<0,05) u krava III. Skupine petoga dana nakon liječenja, ali se istodobno značajno smanjio postotak neutrofi la kao i količina nitrita i nitrata (P>0,05) u krava III. skupine. Broj somatskih stanica, broj bakterija, količina nitrita i nitrata te diferencijalni odnos leukocita u krava IV. skupine nije se promijenio. Rezultati upućuju na protuupalni i protubakterijski učinak iscrpka biljke, što bi se moglo pripisati bioaktivnim tvarima protuupalne i protubakterijske prirode. Naglašava se da bi se iscrpak mogao rabiti kao alternativni lijek u liječenju mastitisa u krava.

Ključne riječi

protuupalni učinak; Azadirachta indica; mastitis; dušikov oksid; somatske stanice

Hrčak ID:

32937

URI

https://hrcak.srce.hr/32937

Datum izdavanja:

24.2.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.902 *