Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Nužnost krštenja za spasenje

Ivan Fuček ; Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 8.491 Kb

str. 57-78

preuzimanja: 917

citiraj


Sažetak

Nužnost krštenja za spasenje je središnje pitanje baptizmalne teologije, objavljena vjerska istina. Realnost krsta ne promatra se više izolirano nego unutar »Communio sanctorum« — zajednice vjernih. Na temelju tih dviju pretpostavki autor obrađuje tezu o nužnosti krštenja u pet vidova: Najprije nas sučeljuje s poteškoćama u_načinu dokazivanja, kako iz sv. Pisma, tako iz tradicije i učiteljstva. Problematizira «necessitas medii» — nužnost krštenja vodom kao sredstva za spasenje, dok »necessitas praecepti« — nužnost krštenja vodom kao Gospodnje zapovijedi u normalnom slučaju ističe jedinim mogućim načinom kojim čovjek stječe priključak na Kristovu povijest i puninu.
Autor, zatim, dokazuje da osporavanje nužnosti krsta vodom za odrasle proizlazi iz opće raširenog uvjerenja u mogućnost opravdanja i prije krštenja, iz prakse Crkve 4. stoljeća, iz diskusije o suvremenoj prikladnosti krsnog »znaka«, iz shvaćanja sakramentalnog simbolizma općenito, te iz shvaćanja realnosti sakramenta krsta. Sučeljuje nauku protestanata s najnovijim izvodima iz pavlovske teologije.
Logično se postavlja pitanje o mogućnosti spasenja bez krsta vodom, pomoću krsta »krvi« (za odrasle i djecu) i pomoću krsta »želje« (za odrasle). Ovo drugo pitanje je u fokusu, ukoliko je krst »želje« danas poprimio nove teološke dimenzije radi spasenja golemog mnoštva ljudi vidljive Crkve. Je li Krizostom iscrpio mogućnosti krštenja sa svojh 5 vrsta? Ne postoje li i nove mogućnosti? Teologumenon o »anonimnim kršćanima« i o njihovoj »anonimnoj vjeri« dokle može biti uporabiv u praksi?
Zatim autor skreće pitanje na krštenje djece. Ističe s teološkog vidika raspravu o »vjeri« djeteta kod krsnog zdenca. S pastoralnog vidika, zbog socio-kulturnih razloga, recenzira načine praktičnih rješenja s trostrukim prijedlogom za diskusiju: »kao dosada«, »odgoda krštenja do zrele dobi«, »krštenje u 'etapama'«.
Napokon se bavi pitanjem umrle nekrštene djece, koje u zadnje vrijeme među teolozima jenjava. Traži rješenje u pravcu života vjere i »votuma« crkvene zajednice kao cjeline (u Crkvi, s Crkvom i po Crkvi). Krist je svakako krstom želio olakšati ljudima spasenje, nipošto otežati. Pri svršetku se postavlja problem sudbine umrle djece pogana u vezi s njihovim »vrhunaravnim egzistencijalom« u Kristu.
Pitanje je, dakle, prepuno teološko-pastoralnih problema. Više negoli znakovitost krsta ističe se njegov unutrašnji sadržaj, a taj je u minijaturi čitava Crkva u svim svojim dimenzijama.

Ključne riječi

Hrčak ID:

34265

URI

https://hrcak.srce.hr/34265

Datum izdavanja:

23.9.1978.

Podaci na drugim jezicima: njemački

Posjeta: 1.786 *