Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Ovisnost mladih o alkoholu i drogi

Vladimir Hudolin


Puni tekst: hrvatski pdf 5.986 Kb

str. 285-307

preuzimanja: 4.274

citiraj


Sažetak

Ovisnost o alkoholu i ovisnosti o drogama, iako imaju niz zajedničkih crta u praktičnom planiranju, prevenciji, liječenju i rehabilitaciji ovisnika, znatno se međusobno razlikuju. U radu je ukratko prikazana uglavnom ovisnost o alkoholu, a tek usput spomenuta i ovisnost o drogama.
U praktičnom radu na suzbijanju alkoholom izazvanih poremećaja najveće poteškoće zadaju koncepti umjerenog pijenja kao društveno prihvaćenog stila života i koncept prema kojem bolest alkoholizma zahvaća predodređene osobe koje treba liječiti u skladu s medicinskim modelom promatranja, dok ostali mogu slobodno piti.
I umjereno pijenje i alkoholizam prihvaćeni su tipovi ponašanja, stila življenja. Liječenje i rehabilitacija tih osoba ne rješavaju, međutim, probleme, jer samo smanjenje potrošnje alkoholnih pića određene populacije smanjuje prevalenciju alkoholom izazvanih poremećaja. To se može postići široko programiranim zdravstvenim i socijalnim odgojem, međutim, i odgojitelj mora revidirati vlastiti stil ponašanja u odnosu na pijenje, jer inače ne može poslužiti omladincu kao stil ponašanja.
Programi suzbijanja alkoholom izazvanih poremećaja započeli su se u SR Hrvatskoj sustavno provoditi od 1954. Godine 1964. osnovan je u Zagrebu Centar za proučavanje i suzbijanje alkoholizma i drugih ovisnosti, a tada su se počeli osnivati i klubovi liječenih alkoholičara. Ove će godine u SR Hrvatskoj raditi 1000 klubova, a u susjednoj se Italiji od 1979. u suradnji s talijanskim kolegama osnivaju klubovi liječenih alkoholičara. Danas radi više od 400 klubova.
Programe suzbijanja alkoholom izazvanih poremećaja treba provoditi u mjesnoj zajednici i radnoj organizaciji. Dosadašnji rad pokazuje pozitivne rezultate koji se očituju relativnim smanjenjem broja mladih osoba među bolnički liječenim alkoholičarima.
Uzrok pijenju mladih treba tražiti u utjecaju okoline u kojoj je pijenje široko prihvaćeno. Rješavanje traži izmjenu stila ponašanja u mjesnoj zajednici provođenjem dobro osmišljenog programa zdravstvenog i socijalnog odgoja.

Ključne riječi

Hrčak ID:

34366

URI

https://hrcak.srce.hr/34366

Datum izdavanja:

4.2.1987.

Podaci na drugim jezicima: španjolski

Posjeta: 9.396 *