Izvorni znanstveni članak
PALINOLOŠKA I FIZIKALNO-KEMIJSKA KARAKTERIZACIJA HRVATSKOG MEDA – DRAČIN (PALIURUS SPINA CHRISTI MILL.) MED
DANIELA Kenjerić
orcid.org/0000-0002-4847-6599
; Department of Food and Nutrition Research, Faculty of Food Technology, Franje Kuhača 18, HR-31000 Osijek, Croatia
LJILJANA Primorac
; Department of Food and Nutrition Research, Faculty of Food Technology, Franje Kuhača 18, HR-31000 Osijek, Croatia
DRAGAN Bubalo
; Department of Fisheries, Apiculture and Special Zoology, Faculty of Agriculture, Svetošimunska 25, HR-10000 Zagreb, Croatia
FRANE Čačić
; Department of Process Engineering, Faculty of Food Technology, Franje Kuhača 18, HR-31000 Osijek, Croatia
IVAN Corn
; Department of Food and Nutrition Research, Faculty of Food Technology, Franje Kuhača 18, HR-31000 Osijek, Croatia
Sažetak
Cilj rada bio je odrediti fizikalno-kemijska svojstva i sastav peludi meda drače (Paliurus spina Christi Mill.). Analizirano je 15 uzoraka meda proizvedenih u tri sezone. Peludna analiza je potvrdila da su svi uzorci monoflorni sa sadržajem peludi drače od 46 % do 92 %, dok je broj biljnih vrsta u uzorcima varirao od 5 do 16. Također, određen je udio vode, električna vodljivost, pH, slobodna, laktonska i ukupna kiselost, aktivnost invertaze i dijastaze, sadržaj hidroksimetilfurfurala i prolina, specifična rotacija, te sadržaj šećera. Fizikalno-kemijski parametri su ukazali da je dračin med karakterističan po visokoj aktivnosti enzima dijastaze (25.39-50.51, srednja vrijednost 42.08), te posebice invertaze (164.9-299.7 U/kg, srednja vrijednost 245.5 U/kg), visokoj električnoj vodljivosti (0.45-0.89 mS/cm, srednja vrijednost 0.68 mS/cm) i visokom sadržaju prolina (346.4-667.1 mg/kg, srednja vrijednost 518.6 mg/kg).
Ključne riječi
dračin med; melisopalinološka analiza; fizikalno-kemijska svojstva
Hrčak ID:
35461
URI
Datum izdavanja:
16.3.2009.
Posjeta: 2.484 *