Skoči na glavni sadržaj

Kratko priopćenje

Caritas Zagrebačke nabiskupije

Jelena Brajša ; Hrvatski Caritas, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 999 Kb

str. 432-435

preuzimanja: 410

citiraj


Sažetak

Caritas kao ustanova Crkve, osnovan radi promicanja djelotvorne ljubavi prema bližnjem, posebno onom u nevolji, u ratnim uvjetima dobiva u Crkvi ogromno značenje. U situaciji kad je ljudski život ugrožen, i samo navještanje, ako ga ne prati kompletan kršćanski život, pojedinca i cijele zajednice (Crkve), jest neplodno. Konkretan izraz ove kršćanske ljubavi u ratnim uvjetima jest solidarnost s onima koji stradavaju i nužda da se s njima podijeli ne samo višak nego i ono što bi nama dobro došlo, ako je potrebno da prežive,
Naš je Caritas uključen u pružanje pomoći od samog početka. Pomoć im se dijelila najprije na Kaptolu, a zatim smo pronašli nekoliko većih, nedovršenih prostora u raznim dijelovima grada (Dubrava, Travno, Gajnice) i počeli podjelu pomoći na tim lokacijama.
Osim pomoći u hrani i odjeći, mnogim je prognanicima bio potreban i smještaj. U prazne kuće, vikendice, stanove koje su nam ljudi stavili na raspolaganje smjestili smo tisuće prognanika. Velikom broju prognanika trebala je, međutim, osim smještaja, i pomoć u namještaju, pećima, ležajevima, pokrivačima, higijenskim potrepštinama, posudu, ogrijevu... Ista je situacija i danas s izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine.
Naše djelovanje, zbog svega toga, ide u tri pravca:
- primitak i raspodjela humanitarne pomoći,
- djelovanje kojim nastojimo doprijeti do pojedinca u njegovoj konkretnosti i
- različite akcije.

Ključne riječi

Hrčak ID:

35667

URI

https://hrcak.srce.hr/35667

Datum izdavanja:

18.4.1994.

Podaci na drugim jezicima: njemački

Posjeta: 1.106 *