Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Antioksidacijska i antiradikalska aktivnost flavonoida

Snježana P. Kazazić


Puni tekst: hrvatski pdf 1.405 Kb

str. 279-290

preuzimanja: 5.445

citiraj


Sažetak

Flavonoidi u posljednje vrijeme privlače puno pozornosti zbog svoje izvanredne antioksidacijske i antiradikalske aktivnosti. Istraživanja su pokazala da su flavonoidi dobri “hvatači” slobodnih radikala, a time imaju važnu ulogu u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji kao lijekovi i antioksidansi. Flavonoidi imaju i širok niz drugih biokemijskih funkcija. Oni su možda najkorisnije fitokemikalije pronađene u hrani. Poznati su i sinergijski efekti kod antioksidacijskog djelovanja flavonoida. Pokazalo se da flavonoidi imaju antibakterijsko, sedativno, antialergijsko, antimutageno, antiviralno i druga djelovanja.

Ključne riječi

oksidativni stres; reakcije s DPPH kovinama; slobodni radikali; TEAC-vrijednost

Hrčak ID:

257

URI

https://hrcak.srce.hr/257

Datum izdavanja:

15.11.2004.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 8.102 *