Izlaganje sa skupa
U kuhinji i za stolom korčulanske građanske obitelji – poticaj za istraživanje i njegovanje običaja vezanih uz prehranu u svrhu edukacije i promidžbe
Marija Hajdić
; Gradski muzej Korčula, Korčula
Puni tekst: hrvatski pdf 123 Kb
str. 311-316
preuzimanja: 1.779
citiraj
APA 6th Edition
Hajdić, M. (2008). U kuhinji i za stolom korčulanske građanske obitelji – poticaj za istraživanje i njegovanje običaja vezanih uz prehranu u svrhu edukacije i promidžbe. Etnološka istraživanja, (12/13), 311-316. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/37031
MLA 8th Edition
Hajdić, Marija. "U kuhinji i za stolom korčulanske građanske obitelji – poticaj za istraživanje i njegovanje običaja vezanih uz prehranu u svrhu edukacije i promidžbe." Etnološka istraživanja, vol. , br. 12/13, 2008, str. 311-316. https://hrcak.srce.hr/37031. Citirano 22.12.2024.
Chicago 17th Edition
Hajdić, Marija. "U kuhinji i za stolom korčulanske građanske obitelji – poticaj za istraživanje i njegovanje običaja vezanih uz prehranu u svrhu edukacije i promidžbe." Etnološka istraživanja , br. 12/13 (2008): 311-316. https://hrcak.srce.hr/37031
Harvard
Hajdić, M. (2008). 'U kuhinji i za stolom korčulanske građanske obitelji – poticaj za istraživanje i njegovanje običaja vezanih uz prehranu u svrhu edukacije i promidžbe', Etnološka istraživanja, (12/13), str. 311-316. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/37031 (Datum pristupa: 22.12.2024.)
Vancouver
Hajdić M. U kuhinji i za stolom korčulanske građanske obitelji – poticaj za istraživanje i njegovanje običaja vezanih uz prehranu u svrhu edukacije i promidžbe. Etnološka istraživanja [Internet]. 2008 [pristupljeno 22.12.2024.];(12/13):311-316. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/37031
IEEE
M. Hajdić, "U kuhinji i za stolom korčulanske građanske obitelji – poticaj za istraživanje i njegovanje običaja vezanih uz prehranu u svrhu edukacije i promidžbe", Etnološka istraživanja, vol., br. 12/13, str. 311-316, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/37031. [Citirano: 22.12.2024.]
Puni tekst: engleski pdf 116 Kb
str. 317-322
preuzimanja: 681
citiraj
APA 6th Edition
Hajdić, M. (2008). U kuhinji i za stolom korčulanske građanske obitelji – poticaj za istraživanje i njegovanje običaja vezanih uz prehranu u svrhu edukacije i promidžbe. Etnološka istraživanja, (12/13), 311-316. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/37031
MLA 8th Edition
Hajdić, Marija. "U kuhinji i za stolom korčulanske građanske obitelji – poticaj za istraživanje i njegovanje običaja vezanih uz prehranu u svrhu edukacije i promidžbe." Etnološka istraživanja, vol. , br. 12/13, 2008, str. 311-316. https://hrcak.srce.hr/37031. Citirano 22.12.2024.
Chicago 17th Edition
Hajdić, Marija. "U kuhinji i za stolom korčulanske građanske obitelji – poticaj za istraživanje i njegovanje običaja vezanih uz prehranu u svrhu edukacije i promidžbe." Etnološka istraživanja , br. 12/13 (2008): 311-316. https://hrcak.srce.hr/37031
Harvard
Hajdić, M. (2008). 'U kuhinji i za stolom korčulanske građanske obitelji – poticaj za istraživanje i njegovanje običaja vezanih uz prehranu u svrhu edukacije i promidžbe', Etnološka istraživanja, (12/13), str. 311-316. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/37031 (Datum pristupa: 22.12.2024.)
Vancouver
Hajdić M. U kuhinji i za stolom korčulanske građanske obitelji – poticaj za istraživanje i njegovanje običaja vezanih uz prehranu u svrhu edukacije i promidžbe. Etnološka istraživanja [Internet]. 2008 [pristupljeno 22.12.2024.];(12/13):311-316. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/37031
IEEE
M. Hajdić, "U kuhinji i za stolom korčulanske građanske obitelji – poticaj za istraživanje i njegovanje običaja vezanih uz prehranu u svrhu edukacije i promidžbe", Etnološka istraživanja, vol., br. 12/13, str. 311-316, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/37031. [Citirano: 22.12.2024.]
Sažetak
Muzejski predmeti, slojevitim razinama značenja svjedočanstvo su kulturne i gospodarske prošlosti sredine u kojoj su nastali i u kojoj su se koristili. Tradicionalni predmeti korišteni za pripremu hrane, kao i nekadašnja organizacija rada predstavljeni su u izvornom prostoru kuhinje u potkrovlju Gradskog muzeja. U nekadašnjem salonu, na drugom katu palače Gabrielis izloženi su predmeti, koji nisu domaće proizvodnje a koristili su se za serviranje i konzumaciju hrane pripremljene u kuhinji. Zaključujemo kako je u organizaciji života u gradskim palačama posude i potrebna pomagala za pripremu hrane domaće proizvodnje bilo u skladu s ambijentom kuhinje, dok se reprezentativno posude upotrebljavalo u reprezentativnom dijelu palače. Stoga, se muzejskim predmetima dokumentira postepeni proces od nabavka, pripreme, serviranja i konzumacije hrane. Kada se steknu uvjeti za primjereno izlaganje, izložbeni će se prostori upotpuniti predmetima kojima će se dojam autentičnosti upotpuniti.
Ključne riječi
tradicija; kuhinja; običaji
Hrčak ID:
37031
URI
https://hrcak.srce.hr/37031
Datum izdavanja:
5.1.2008.
Podaci na drugim jezicima:
engleski
Posjeta: 3.734
*