Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

Inventari knjižnica kao izvori za povijest knjige s posebnim osvrtom na inventar Nikole Pavlova Gundulića iz 1469. godine

Aleksandar Stipčević ; Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 123 Kb

str. 1-8

preuzimanja: 684

citiraj


Sažetak

Poticaj za pisanje rada autoru je dalo objavljivanje knjige Kanonske vizitacije Zagrebačke nadbiskupije koju je uredio Andrija Lukinović. U knjizi je uočljivo da su pohoditelji župa u arhiđakonatu Gora zapisivali i podatke o župničkim knjižnicama, s popisom knjiga koje posjeduje neka župa (inventarium librorum). Takvi su popisi zanimljivi iz tri razloga: a) omogućuju uvid u to koje su hrvatske knjige, osobito propovjedničke, bile popularnije, dakle koje su se češće pojavljivale u zapisnicima kanonskih vizitacija
u rubrici inventarium librorum; b) omogućuju donošenje zaključaka o publici kojoj se župnik u propovijedima obraćao, pripremajući se za propovijedanje pomoću onih hrvatskih propovjedničkih knjiga koje su najčešće bile na policama župničkih knjižnica; c) omogućuju provjeravanje bibliografskih podataka o hrvatskim knjigama za koje nemamo pouzdanih podataka da su zaista i tiskane, dakle da ih je neka knjižnica imala u svome fondu.
Pri istraživanju knjiga bilježenih u zapisnicima kanonskih vizitacija Zagrebačke nadbiskupije korištena je induktivna metoda: odabirom naslova koji su se najčešće pojavljivali u popisima knjiga zaključivalo se o razlozima veće zastupljenosti pojedinih naslova, odnosno o vjerničkoj publici kojoj se župnik u svojim  propovijedima obraćao.
Zapisnici kanonskih vizitacija čuvaju se u Nadbiskupskom i kaptolskom arhivu u Zagrebu (NKAZ, KV) i uglavnom nisu objavljeni. Tako zamišljeno istraživanje dovelo je do zaključaka da je vjernička publika kojoj se obraćao župnik propovjednik, a koji se za propovijedanje pripremao na temelju knjiga koje je imao u župničkoj knjižnici, bila bolje upućena u pitanja vjere i općenito bolje obrazovana nego što se to danas misli.
Istraživanje je bilo ograničeno fizičkom nemogućnošću autora članka da samostalno pregleda sve zapisnike kanonskih vizitacija svih arhiđakonata Zagrebačke nadbiskupije, što bi zahtijevalo timski rad. 10 Željko Vegh, Zapisnici kanonskih vizitacija Zagrebačke nadbiskupije kao izvor podataka za povijest hrvatske tiskane knjige, Libellarium, 1, 1(2008): 9 - 25 Praktična je  vrijednost istraživanja popisa knjiga koje su vizitatori bilježili pri svojim pohodima u župe Zagrebačke nadbiskupije otkrivanje recepcije djela pojedinih hrvatskih pisaca u 18. stoljeću, potom otkrivanje podataka o naobrazbi župnikâ i obrazovanosti stanovništva koje je živjelo na području Zagrebačke nadbiskupije te, naposljetku, o utjecaju Katoličke crkve na obrazovanost stanovništva. Istraživanje je omogućilo i potvrđivanje bibliografskih navoda o postojanju nekih hrvatskih tiskanih knjiga.

Ključne riječi

Hrčak ID:

37144

URI

https://hrcak.srce.hr/37144

Datum izdavanja:

16.4.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.459 *