Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj dodavanja fosfora u hranu na značajke kostiju svinja u rastu

Dian Todorov Kanakov orcid id orcid.org/0000-0002-0506-4439 ; Department of Internal Non-infection Diseases, Faculty of Veterinary Medicine, Thracian University, Stara Zagora, Bulgaria
Petko Ivanov Petkov ; Department of Internal Non-infection Diseases, Faculty of Veterinary Medicine, Thracian University, Stara Zagora, Bulgaria
Krasimir Todorov Stojanchev ; Department of Internal Non-infection Diseases, Faculty of Veterinary Medicine, Thracian University, Stara Zagora, Bulgaria


Puni tekst: engleski pdf 349 Kb

str. 243-252

preuzimanja: 573

citiraj


Sažetak

Istražen je utjecaj prekomjernog dodavanja i smanjivanja količine fosfora na značajke kostiju u kasnijoj fazi rasta svinja. Nakon klanja svinjama je s prednje desne noge uzeta treća metakarpalna kost te je svakoj uzetoj kosti izmjerena masa, dužina i obujam na najužem i najširem dijelu. Također je mjerena debljina kompaktne supstancije, jačina otpornosti i udio pepela. Dodavanje fosfora u hrani znatno je utjecalo na suhu tvar kostiju (P<0,05). Slično je ustanovljeno za sadržaj pepela i njegov udio za vrijeme dodavanja fosfora (niska razina fosfora u kasnijoj fazi rasta) pri čemu su ustanovljene signifikantno niže vrijednosti u odnosu na druge tretmane (P<0,01). Ustanovljena je i povećana sklonost stresu ovisno o povećanju fosfora u obroku. Zaključuje se da je na razvoj kostiju u svinja značajno utjecala količina fosfora u obroku. Niska razina fosfora u obroku dovela je do znatno lošijih rezultata u odnosu na obrok s primjerenom količinom fosfora, iako nije bilo povoljnog učinka kad je fosfor dodan u količini većoj od 2,4 g/kg. Smanjenje količine fosfora na 1,6 g/kg u završnoj fazi rasta imalo je štetan učinak.

Ključne riječi

svinja; kost; fosfor; minerali

Hrčak ID:

37436

URI

https://hrcak.srce.hr/37436

Datum izdavanja:

20.6.2005.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.375 *