Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

ZAŠTITNI UREĐAJI I SELEKTIVNOST U PODSUSTAVIMA ISTOSMJERNOG RAZVODA I NAPAJANJA

Javor Škare orcid id orcid.org/0000-0001-5521-133X ; Končar-Elektronika i informatika, Zagreb, Hrvatska
Miroslav Mesić ; HEP Operator prijenosnog sustava, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.179 Kb

str. 75-97

preuzimanja: 2.754

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 1.179 Kb

str. 75-97

preuzimanja: 2.850

citiraj


Sažetak

Podsustavi istosmjernog razvoda i napajanja bitne su sastavnice elektroenergetskih postrojenja budući da omogućavaju izvršavanje vitalnih funkcija postrojenja u normalnom pogonu i u slučaju nestanka mrežnog napona te stoga trebaju biti pouzdan i siguran izvor napajanja električnom energijom.
S obzirom da se način prekidanja istosmjerne struje znatno razlikuje od prekidanja izmjenične struje, važno je da se prilikom projektiranja podsustava istosmjernog razvoda i napajanja u elektroenergetskim postrojenjima vodi briga o njihovoj specifičnosti.
Dobrim odabirom zaštitnih uređaja (niskonaponskih rastalnih osigurača i prekidača) i njihovim pravilnim rasporedom po zaštitnim razinama razvoda postiže se selektivnost zaštite.
U ovom radu su prezentirani osnovni tipovi zaštitnih uređaja i mogućnost njihove upotrebe u podsustavima istosmjernog razvoda i napajanja te načini postizanja selektivnosti zaštite.

Ključne riječi

elektroenergetsko postrojenje; niskonaponski prekidač; niskonaponski rastalni osigurač; podsustav istosmjernog razvoda i napajanja; selektivnost zaštitnih uređaja

Hrčak ID:

37767

URI

https://hrcak.srce.hr/37767

Datum izdavanja:

28.2.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 6.823 *