Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Prehrambene smjernice i osobitosti osnovnih skupina namirnica

Iva Jirka Alebić


Puni tekst: hrvatski pdf 247 Kb

str. 37-46

preuzimanja: 4.896

citiraj


Sažetak

Pravilna prehrana ključna je za očuvanje dobroga zdravlja odraslih osoba te čini osnovu pravilnog rasta i razvoja djece i adolescenata. Danas je poznato da su neadekvatna prehrana i nedovoljna tjelesna aktivnost među vodećim uzrocima velikog broja slučajeva morbiditeta i mortaliteta. Bolesti i stanja koja se posebno vežu uz neadekvatnu prehranu uključuju dijabetes tipa 2, dislipidemiju, kardiovaskularne bolesti, osteoporozu, pretilost te neke oblike raka. Pravilno izbalansirana prehrana i adekvatna tjelesna aktivnost trebale bi osigurati dobro zdravlje većini pojedinaca. Na ovoj premisi, a s ciljem
edukacije javnosti, kreirane su prehrambene smjernice koje sažimaju
zaključke dostignuća iz znanosti o prehrani, i to tako da ih u obliku preporuka lako može prihvatiti i primijeniti šira javnost. Prehrambene smjernice često se, radi lakše interpretacije, grafički prikazuju piramidom prehrane s posebno naznačenim pojedinim grupama namirnica.

Ključne riječi

prehrambene smjernice; piramida prehrane; skupine namirnica

Hrčak ID:

38033

URI

https://hrcak.srce.hr/38033

Datum izdavanja:

25.1.2008.

Posjeta: 9.838 *