Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Tehnika i taktika odbojke na pijesku: usporedba karakteristika igre muškaraca i žena

Christina Koch ; Institute of Sports Science, University of Graz, Austria
Markus Tilp ; Institute of Sports Science, University of Graz, Austria


Puni tekst: engleski pdf 229 Kb

str. 52-59

preuzimanja: 5.152

citiraj


Sažetak

Uvod
Dosadašnja istraživanja u odbojci na pijesku orijentirala su se na utvrđivanje razlika između pobjedničkih i poraženih ekipa, na učinke promjena pravila igre i opće karakteristike igre (vremensku strukturu, tehniku, taktiku i fizičke zahtjeve). Razlike u igri između muškaraca i žena mogle su se vidjeti u tim istraživanjima, ali nisu bile identificirane. Cilj je ovog istraživanja fokusirati se upravo na spolne razlike u igri profesionalnih igrača i igračica odbojke na pijesku. Pretpostavka za istraživanje bila je da će se razlike u antropometrijskim karakteristikama i fizičkim sposobnostima između dva spola, kao i visina mreže (2.24 za žene i 2.43 m za muškarce) na igralištu istih dimenzija (8 x 16 m) odraziti i na samu igru.

Metode

Video materijal, koji je uključivao 15 susreta sa ženskog i 14 susreta s muškog turnira Grand Slam u Klagenfurtu, održanom 2005. godine, analiziran je programom za analizu igre pod nazivom "Statshot". Kamera je bila postavljena oko 9 m iza osnovne linije i 7 m iznad terena. Vrednovale su se korištene tehnike, pozicije, kvaliteta izvedbe te smjer i način kretanja sportaša i sportašica. Analizom akcija svakog od šest osnovnih elemenata odbojke na pijesku: servisa, prijema, dizanja, napada, blokiranja i obrane bilo je moguće dobiti kompletnu statistiku igre. Ukupno su kod muškaraca analizirane 7393 akcije, dok je kod žena analizirano ukupno 7776 akcija. Kvaliteta izvedbe svakog elementa bila je procijenjena skalom od 4 ocjene. Kvalitetni igrači odbojke na pijesku, osposobljeni za rad s programom, vrednovali su kvalitetu izvedbe. Pouzdanost i objektivnost mjernog instrumenta procijenjeni su na uzorku od 100 akcija putem Scottova p-koeficijenta, a iznosili su .93, odnosno .90. Detaljan opis testova može se vidjeti u Tilp i sur., 2006.

Rezultati

Usporedba je pokazala kako se muški i ženski vrhunski igrači odbojke na pijesku razlikuju po primjeni tehničkih elementa u igri. Za utvrđivanje značajnosti razlika između spolova u primjeni tehničkih elemenata koristio se hi-kvadrat test. Razlike u distribucijama primijenjenih tehničkih elemenata bile su značajne za 6 elemenata: servis (p<.01), primanje (p<.05), dizanje (p<.01), napad (p<.01), blok (p<.01) i obrana (p<.01). Statistička značajnost razlika u kvaliteti izvedbe pojedinih elemenata utvrđena je samo u varijablama servis i napad.
Rezultati su pokazali da muškarci i žene preferiraju različite tehničke elemente za početak poena. Približno polovina (47%) svih analiziranih servisa u muškoj konkurenciji bili su skok servisi. Naprotiv, u ženskoj konkurenciji zabilježeno je 48% ravnih servisa bez skoka, iako je skok servis zabilježen kao najuspješniji servis i u muškaraca i u žena u smislu izravnog poena (muškarci 5% i žene 9%). Rezultati ovog istraživanja pokazuju da su tehnike prijema podjednako kvantitativno raspoređene i u muškaraca i u žena. I jedni i drugi uspješno su izveli više od 50% prijema lopte (žene 55% i muškarci 60%). Velika razlika zabilježena je u tehničkim elementima koji pripadaju pripremi poena. Muškarci se koriste tehnikom dizanja čekićem i vršnom tehnikom u jednakom omjeru (46% svaki), dok je žene ipak preferiraju tehnike dizanja čekićem (84%) u odnosu na vršnu tehniku (9%).
Analizom faze napada potvrđeni su očekivani rezultati da muškarci vole završavati napade smečiranjem (59%). Dok je u muškoj konkurenciji odigrano 41% plasiranih udaraca, u ženskoj je konkurenciji zabilježeno 50% plasiranih udaraca i 50% smečeva. Distribucija kvalitete za fazu napada pokazala je statistički značajnu razliku između muškaraca i žena (p<.01). Strategiju bloka u muškaraca karakterizira 88% dinamičnih akcija na mreži, dok se žene odmiču od mreže u 27% zabilježenih situacija u bloku te zauzimaju obrambenu poziciju duboko u samom terenu. Zabilježeno je i da su odbojkašice uspješno obranile više napada koji su izvedeni plasiranjem (46%) dok su se manje morale braniti od napada smečiranjem (35%). Takva razlika u uspješnosti u fazi obrane nije vidljiva i u odbojkaša koji su podjednako uspješno branili napade plasiranjem (38%) i napade smečiranjem (40%).

Diskusija i zaključci

Rezultati ovog istraživanja pokazuju da žene koriste drugačiju strategiju igre nego muškarci, profesionalne igračice i igrači u međunarodnoj odbojci na pijesku. Razlike su osobito naglašene u kvantitativnoj distribuciji korištenih tehničkih elemenata. Najveća razlike između spolova zabilježena je u omjeru dizanja izvedenih vršnom tehniko, koji su muškarci koristili 46%, a žene 9% u fazi postavljanja napada. Ovaj rezultat je vrlo zanimljiv i zapanjujući budući da su odbojkaški stručnjaci uvjereni da je ova tehnika odigravanja najpreciznija. Zanimljiv je i podatak da odbojkašice kad izvode početni udarac, izvode tek 20% skok-servisa iako njime postižu više izravnih bodova, u čemu su identične s odbojkašima.
Razlozi različitih pristupa igri vjerojatno leže u taktičkim zamislima te spolnim razlikama koje se očituju u antropometriji i fiziologiji odbojkašica i odbojkaša. Budućim istraživanjima potrebno je utvrditi razloge i motiviranost za takav način ponašanja u igri.

Ključne riječi

Hrčak ID:

38545

URI

https://hrcak.srce.hr/38545

Datum izdavanja:

30.6.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 10.631 *