Izvorni znanstveni članak
Učestalost pojave antibiotika i drugih antibakterijskih tvari u mlijeku isporučenom za tržište
Nataša Pintić
Ana Dakić
Franjo Poljak
Danijela Stručić
Vesna Tomše-Đuranec
Tatjana Jelen
Vinko Pintić
Sažetak
Obavljeno je istraživanje učestalosti pojave antibiotika i drugih anti-bakterijskih tvari u mlijeku isporučenom za tržište. Ispitivanja su obavljena u Središnjem laboratoriju za kontrolu mlijeka Hrvatskog stočarskog centra tijekom sedmomjesečnoga razdoblja na ukupno 107.840 uzoraka, odnosno na 15.405 uzoraka u prosjeku mjesečno koji su uzimani na sabirnim mjestima iz rashladnih uređaja. Cilj je bio ukazati na učestalost pojave antibiotika i drugih antibakterijskih tvari u mlijeku, te na neophodnost primjene sveukupnoga menadžmenta kakvoće u kontekstu sprječavanja pojave antibiotika u svježem mlijeku s farmi s obzirom na važnost koju zauzimaju mlijeko i mliječni proizvodi u prehrani ljudi. Za njihovo određivanje u mlijeku korišten je standardni difuzni test (Delvotest MCS, proizvođača DSM Food Specialties, The Netherlands), osjetljiv na antibakterijske tvari kao što su antibiotici, sulfa- ostaci i ostale tvari npr. dezinficijensi, deterdženti itd. Uzorci u kojima je registrirana prisutnost rezidua upućeni su na brzi test koji za manje od sedam minuta otkriva širok raspon beta laktamskih ostataka (Delvo-X-PRESS® βL-II test, istoga proizvođača). Na temelju dobivenih i obrađenih rezultata utvrđeno je da postoje značajne razlike (P<0,05 i P<0,01) između ukupno registriranih rezidua, antibiotika i drugih antibakterijskih tvari u mlijeku. Dobiveni rezultati pokazuju relativno jaku pozitivnu linearnu korelacijsku vezu između prosječnoga broja uzoraka po mjesecima pozitivnih na antibiotike, u odnosu na broj registriranih uzoraka s ukupnim reziduima (r=0,77). Na osnovi rezultata provedenoga istraživanja ne može se izvesti zaključak o većoj ili manjoj prisutnosti antibiotika u kravljemu mlijeku ovisno o godišnjem dobu; jesen, zima, rano proljeće, a zadaću sveukupnoga menadžmenta kakvoće treba i nadalje temeljiti na sprječavanju pojave antibiotika u svježem mlijeku dovezenog s farmi.
Ključne riječi
kravlje mlijeko; antibakterijske tvari; rezidui; menadžment kakvoće
Hrčak ID:
3657
URI
Datum izdavanja:
10.5.2006.
Posjeta: 4.436 *