Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Dva pomorska dokumenta iz 16. stoljeća u Državnom arhivu u Splitu

Gabriele Cavezzi ; Istituto di Istituto di Ricerca delle Fonti per la Storia della Civiltà Marinara Picena San Benedetto del Tronto, Italia



Sažetak

Iako se ograničava na transkrpciju i obradu tek dva svežnja bogatoga Državnog arhiva u Splitu, rad otkriva u čitavoj svojoj kompleksnosti odnos koji postoji i koji je sigurno trajao dugo vremena između trgovaca, vlasnika brodova i njihovih zakupnika u 16. stoljeću. Zapravo, radi se o istražnim i konačnim fazama dvaju procesa pokrenutih zbog dva spora između nekih od tih osoba, koji nam daju značenje mnogostrukosti upletenih situacija, mjesta i institucija, a govore nam o Splitu, Trogiru, Anconi i Recanatiju, o Ferrari te o obali Napuljskog kraljevstva, u jako zamršenom spletu događaja.
Dokumenti nam otkrivaju također i imena osoba koje su sastavljale spise, među kojima nalazimo vjerojatnog potomka velikog pjesnika Marulića, koji je obavljao pravne funkcije u Splitu.
Osobito je zanimljiva verzija njegovog hvatanja jednog broda i sumnjivog odnosa između gusara i onih koji su ga trebali otkupiti, također i o načinima i mjestima na kojima je trebalo izvršiti zamjenu, u blizini jedne luke u pokrajini Abruzzo.
Složenost dokaza pruža nam definitivnu potvrdu o odnosima između dvije obale Jadranskoga mora te središnju ulogu Splita u obrađenom vremenu.

Ključne riječi

Pomorski dokumenti; 16. stoljeće; Državni arhiv u Splitu; trgovci; vlasnici brodova; Jadranske obale

Hrčak ID:

39263

URI

https://hrcak.srce.hr/39263

Datum izdavanja:

1.9.2008.

Podaci na drugim jezicima: talijanski

Posjeta: 871 *