Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Knjižnica obitelji Slade-Šilović

Danka Radić ; Muzej grada Trogira, Trogir, Hrvatska



Sažetak

Knjižnica obitelji Slade-Šilović nastala je nasljeđivanjem knjiga plemićkih i građanskih obitelji Dragazzo, Skakoc, Lubin i Andrić, koje su bile u rodbinskim vezama s obitelji Slade-Šilović. Raznovrsnog je sadržaja. Ova dragocjena knjižnica sadrži inkunabule, te tiskane knjige od XVI. do XXI. stoljeća. U njoj se čuvaju gotovo sve tiskane knjige o Trogiru, od Statuta grada iz 1480. godine, knjiga o bl. Ivanu Trogirskom, djela Antonija Lubina, Ivana Katalinića, Ivana Lucića i Pavla Andreisa, te djela pisaca iz XIX. stoljeća. Tu se nalaze knjige crkvenog sadržaja, liturgijski zapisi, knjige iz teologije, matematike, farmacije, botanike, zoologije, medicine, filozofije, povijesti, književnosti itd. Arhiv koji se čuva u ovoj knjižnici sadrži građu obitelji Dragazzo, Andreis, Slade, Lubin i drugih uglednih plemićkih i građanskih obitelji iz Trogira, te predstavlja nepresušno vrelo podataka za povijest grada Trogira i Dalmacije. Tu su i rukopisi poput Rodoslovlja i Grbovnika trogirskog bilježnika Jerolima Bufalisa. Vrijedna je pozornosti i zbirka tiskovina, te hemeroteka i pojedinačni, unikatni dokumenti iz Trogira i Dalmacije. Sadržaj knjižnice kazuje nam visoku i klasičnu kulturu vlasnika, a ujedno nam ponešto govori i o vremenima u kojima je nastajala.
Arhiv koji se čuva u ovoj knjižnici, zbirka umjetnina (koja se sastoji od slika, grafika, ulja, tempera na drvu, bakropisa i akvarela, koji datiraju od XV. do XX. stoljeća, te namještaja i umjetničkih predmeta kojima je opremljen interijer kuće ) i knjižnica zajedno čine zbirku obitelji Slade-Šilović. Zbirka je jedina takve vrste u Trogiru.
Zbirka Slade-Šilović u Trogiru je jedna od najvrednijih privatnih zbirki u Dalmaciji, te predstavlja spomenik iznimne vrijednosti. Ona nije lokalnog već nacionalnog karaktera, to više što je najveći dio dalmatinskih zbirki propao u posljednjim desetljećima diobama, osiromašenjem i neprimjerenom zaštitom. Članovi obitelji Slade Šilović sve do danas su u cjelini sačuvali inventar koji je nastajao tijekom povijesti, a skupljan kroz više stoljeća, te on i kao cjelina i po pojedinačnim predmetima predstavlja dragocjenost koja potvrđuje značenje i bogatstvo Trogira kao komune i biskupije u Dalmaciji.

Ključne riječi

Obitelj Slade-Šilović; Skakoc; Andrić; Lubin; Dragazzo; knjižnica; arhiv; zbirka umjetnina

Hrčak ID:

39267

URI

https://hrcak.srce.hr/39267

Datum izdavanja:

1.9.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.493 *