Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Usporedna studija u literaturi opisanih korelacija fizikalnih svojstava CO2-nafta primjenom Visual Basic modela

Moshin Al-Jarba ; Drilling Supervisor Assistant LUKOIL Saudi Arabia Energy
Bandar Duraya Al-Anazi ; Research Assistant, King Abdulaziz City for Science & Technology


Puni tekst: hrvatski pdf 95 Kb

str. 292-295

preuzimanja: 789

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 1.395 Kb

str. 287-291

preuzimanja: 3.593

citiraj


Sažetak

Ključan parametar u procesu istiskivanja nafte korištenjem CO2 je topivost plina jer on pridonosi smanjenju viskoznosti i bubrenju nafte, koji zajedno povećavaju mobilnost nafte i relativnu propusnost za naftu. Često se fizički parametri utisnute mješavine plina i nafte određuju dugotrajnim eksperimentalnim metodama ili uporabom korelacija koje su dostupne u literaturi. No, valja imati na umu da su takve korelacije za predviđanje fizikalnih svojstava injektirane smjese CO2 i nafte obično primjenjive za određeni raspon podataka i uvjete koji su specifični za to nalazište.
U ovom radu predstavljena je usporedba korelacija iz literature za fizikalna svojstva smjese CO2 i nafte, koje su dobivene korištenjem proračunskih tablica Excel i računalnog programa Visual Basic. Korelacije Emere i Sarme6 dale su mnogo preciznija predviđanja, uz manje pogreške nego uz druge testirane modele, i to za sva testirana fizikalna svojstva (topivosti CO2, bubrenje nafte pod utjecajem CO2, gustoća mješavine CO2 i nafte i viskoznost mješavine CO2 i nafte). Nadalje, za razliku od modela iz literature koji su bili primjenjivi na ograničen raspon podataka i uvjeta, modeli Emere i Sarme mogli su se primijeniti na širi raspon i uvjete.
Uspoređujući u literaturi navedene korelacije, razvijeni Visual Bacis software može se primijeniti za ispitivanja koja su najtočnija za određivanje fizikalnih svojstava mješavine CO2 i nafte, a nakon odabira najbolje korelacije korisnik se njome može poslužiti kako bi predvidio svojstva (topivost CO2, bubrenje nafte zbog CO2, gustoća mješavine CO2 i nafte i viskoznost mješavine CO2 i nafte) u slučaju da eksperimentalni podaci nisu dostupni.

Ključne riječi

EOR; istiskivanje uporabom CO2; topivost zbog CO2; gustoća; viskoznost

Hrčak ID:

39274

URI

https://hrcak.srce.hr/39274

Datum izdavanja:

30.5.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 5.148 *