Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

FIZIKALNO-KEMIJSKE KARAKTERISTIKE PJENUŠAVOGA VINA CV. PINOT SIVI PROIZVEDENOGA SEKUNDARNOM ALKOHOLNOM FERMENTACIJOM U BOCI

Goran Zdunić ; Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Sveučilišta u Splitu, Split, Hrvatska
Irena Budić-Leto ; Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Sveučilišta u Splitu, Split, Hrvatska
Ivan Pezo ; Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Sveučilišta u Splitu, Split, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 204 Kb

str. 19-22

preuzimanja: 1.775

citiraj


Sažetak

U ovome radu prikazane su osnovne vinogradarske i enološke karakteristike cv. Pinot sivi iz vinogorja Imotski. Proces proizvodnje pjenušavoga vina proveden je prema konvencionalnoj metodi sekundarne alkoholne fermentacije u boci. Stupanj zrelosti grožđa u trenutku berbe bio je niži u odnosu na uobičajenu praksu za proizvodnju mirnih vina. Osnovno vino bilo je suho (šećer 1,5 g/L), sadržaj stvarnog alkohola bio je 11,6 vol % i ukupna kiselost 7,1 g/L (pH 3,17). Procesom re-fermentacije stvarni se alkohol povisio za 0,9 vol. %, a nastali ugljični dioksid stvorio je pritisak od 5 bara. Metodom plinske kromatografije identificirano i kvantificirano je osam hlapljivih ″fermentativnih″ komponenti arome pjenušavoga vina. Na osnovi dobivenih rezultata, može se utvrditi da u vinogorju Imotski postoje prikladni klimatski uvjeti za proizvodnju pjenušavih vina.

Ključne riječi

pjenušavo vino; sekundarna alkoholna fermentacija; hlapljive komponente; Pinot sivi

Hrčak ID:

39406

URI

https://hrcak.srce.hr/39406

Datum izdavanja:

29.6.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.178 *