Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Asocijacija Festuco drymeiae-Fagetum Magic 1978 (Aremonio-Fagion) u vegetaciji sjeverozapadne Hrvatske

Ivo Trinajstić ; Zagreb
Zdravko Cerovečki ; Krapina


Puni tekst: hrvatski pdf 350 Kb

str. 249-256

preuzimanja: 535

citiraj


Sažetak

U radu se objavljuju podaci o nalazištima as. Festuco dry meiae-Fagetum Magic 1978 u Hrvatskoj. Ta je šumska zajednica bukve s brd skom vlasuljom po prvi puta opisana u Slovačkoj (Magic 1978), a kasnije je otkri vena i u Sloveniji (Cimperšek 1988), Zupančič i dr. (2000).
Svojevremeno je bila uočena i u Hrvatskoj, ali kao Fage tum illyricum bo reale festucetosum drymeiae (Regula -Bevilacqua 1978). U najnovije vrijeme as. Festuco drymeiae-Fagetum otkrivena je, i njen floristi čki sastav sintakso nomski analiziran i u slavonskom gorju, na Požeškoj i Mok roj gori (Baričević2000) i Dilju (Škvorc 2006).
U šumskoj vegetaciji sjeverozapadne Hrvatske as. Festuco drymeiae-Fage tum proučavana je do sada na gorama između Drave i Save, na Macelju, Rav noj gori, Strahinščici i Ivančici, a njen je floristički sastav prikazan na tablici 1. Na temelju florističke strukture mogu se razlikovati tipična subas. festucetosum drymeiae, te izrazito termofilna subas. fraxinetosum orni. Ta subasocijacija pokazuje florističku povezanost sa as. Ostryo-Fagetum.

Ključne riječi

Hrčak ID:

39462

URI

https://hrcak.srce.hr/39462

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 960 *