Skoči na glavni sadržaj

Recenzija, Prikaz slučaja

VILTIS, A Folklore Magazine, Editor V. F. BELIAJUS, Vol 28, No, 4 i 6, Denver, Vol. 29, No. 1, 2 i 3, Colorado 1969. i 1970.

Ivan Ivančan ; Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 655 Kb

str. 359-360

preuzimanja: 290

citiraj


Sažetak

»Viltis« donosi, kao i da sada, obavijesti o radu folklornih organizacija, o festivalima, seminarima, gramofonskim pločama i svim onim aktualnostima koje se tiču populariziranja tradicionalne umjetnosti. Međutim, sve se više na njegovim stranama mogu naći članci o plesnom i glazbenom folkloru raznih strana a iz pera prominentnih folklorista. Među člancima iz navedenih brojeva posebno bih istaknuo radove Eugenije Popescu — Judetz (Rumunjska) Pageant of Guci ai Shrovetide in Romania, Romanian Ulile March i George ihe green in Romania, zatim odličan članak Rodcrika Langea, The traditional Dances of Poland. U njemu se prvi put mogu na stranicama »Viltisa« vidjeti poljski plesovi bilježem Labanovom kinetografijom.
Istaknuti bugarski etnokoreolog Raina Kacarova javila se također u posljednjem broju »Vitisa« člankom bitlgarian folk dances. Ovaj broj je značajan po tome što je najveći njegov dio posvećen Bugarskoj. Maria Kuteva piše o bugarskim narodnim pjesamama, Ivan Kačulev o narodnim instrumentima, Maria Veleva o narodnim nošnjama a Nada Dimitrova o bugarskom kulinarstvu. Donijeto je čak i nekoliko recepata bugarskih narodnih jela.

Ključne riječi

Hrčak ID:

39792

URI

https://hrcak.srce.hr/39792

Datum izdavanja:

25.11.1971.

Posjeta: 690 *