Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Prognoza mezoskalnog ekvatorijalnog vjetra u jugoistočnoj Aziji tijekom episode suhe mutnoće 2005. godine

Mahmud Mastura ; Earth Observation Centre, Faculty of Social Sciences and Humanities, Universiti Kebangsaan Malaysia, Bangi, Selangor, Malaysia


Puni tekst: engleski pdf 1.971 Kb

str. 67-84

preuzimanja: 347

citiraj


Sažetak

Još i danas u jugoistočnoj Aziji poljoprivrednici spaljuju zapuštene i obrasle dijelove tla. Prilikom izgaranja biomase stvaraju se onečišćujuće tvari koje se na primjer advektiraju od Sumatre prema zapadnoj obali Poluotočne Malezije (tzv. Malaja) tijekom jugozapadnog monsuna {to može uzrokovati nepovoljne učinke na zdravlje tamošnje populacije. U ovoj studiji se koristi TAPM (model onečišćujućih tvari) za prognoziranje mezoskalnih karakteristika u graničnom sloju u ekvatorijalnom okruženju koji okružuje otok Sumatru i Poluotočnu Maleziju tijekom razdoblja izgaranja u kolovozu 2005. kada je prevladavala postojana suha mutnoća. TAPM je uglavnom uspio generirati uspostavu uvjeta za obalnu cirkulaciju blizu zapadne obale Poluotočne Malezije s umjereno visokim indeksom slaganja od 0.87 i 0.60 za zonalnu i meridionalnu komponentu vjetra, čak i bez asimilacije lokalnog vjetra. Jaki jugozapadni pasati koji se javljaju tijekom dana nad Malajskim prolazom su povezani sa smorcem dok su slabi jugoistočni pasati simulirani od 19:00 h po lokalnom vremenu do ponoći, povezani s kopnenjakom. Vertikalni profil vjetra unutar najnižeg kilometra atmosfere je pokazao da slabi jugozapadni pasati pušu od jutarnjih sati do zalaza sunca, a jači jugozapadni pasati se javljaju iznad 400 m visine. Meteorološki parametri kao što su brzina vjetra, temperatura i vlaga su uspješno simulirani modelom s usporedivo visokim koeficijentima korelacije, niskim korijenom srednje kvadratne pogreške (RMSE) i visokim indeksima slaganja s opaženim vrijednostima.
Vertikalni profili turbulentne kinetičke energije su pokazali njeno smanjenje ispod prvih 600 m tijekom suhe mutnoće u kolovozu 2005., što se podudara s intenzivnim spaljivanjem biomase u Sumatri i povišenim nivoima onečišćenja u zapadnoj Poluotočnoj Maleziji. Analiza trajektorija je pokazala da je starost čestica onečišćenja koje su advektirane i prema kopnu i prema moru bila i do 7 dana tijekom simulacije od 7. do 13. kolovoza 2005. Postojanje recirkulacije unutar obalne cirkulacije ukazalo je na slabu sposobnost premještanja površinskog vjetra koji nije uspijevao značajnije transportirati visoke koncentracije onečišćenja nastalih uslijed izgaranja biomase na Sumatri.

Ključne riječi

ekvatorijalno područje; meteorološki parametri; izgaranje biomase; prijenos suhe mutnoće; Jugoistočna Azija

Hrčak ID:

40226

URI

https://hrcak.srce.hr/40226

Datum izdavanja:

30.6.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.127 *