Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Koncepcije armiranobetonskih i prefabriciranih konstrukcija u opusu Le Corbusiera - Višestambena zgrada u Marseilleu 1945.-1952.

Vedran Ivanković ; Sveučilište u Zagrebu, Arhitektonski fakultet, Kačićeva 26, HR 10000 Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 17.478 Kb

str. 63-70

preuzimanja: 379

citiraj


Sažetak

U članku koji je temeljen na istraživanju izvorne arhivske građe iz Fondationa Le Corbusier u Parizu, ponajprije izvedbenih projekata prve velike realizirane posljeratne višestambene zgrade u Francuskoj (Marseille, Boulevard Michelet 280), autor analizira razvoj armiranobetonskih konstrukcija i primjenu specifične tehnologije prefabrikacije u opusu Le Corbusiera, jednog od najvećih arhitekata 20. stoljeća. Cilj je članka ukazati na njegov jedinstven i složen
pristup oblikovanju armiranog betona i upotrebi prefabrikacije, te na eventualnu mogućnost suvremene primjene projektantskih rješenja marseilleskog stambenog prototipa. U članku je također iznesen razvoj Le Corbusierove vizije višestambenih zgrada koje su realizirane tek nakon Drugog svjetskog rata, a koje zbog arhitektovog specifičnog pristupa projektiranju, koje je u prvom redu omogućila upotreba armiranog betona, u svoje doba postaju primjer udobnosti i kvalitete stanovanja par excellence.

Ključne riječi

armirani beton, Le Corbusier, Marseille, prefabricirana konstrukcija, višestambena zgrada

Hrčak ID:

40970

URI

https://hrcak.srce.hr/40970

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.237 *