Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

LIJEČENJE NESPUŠTENIH TESTISA – VRIJEME ZA PROMJENE U PRISTUPU I NAČINU KIRURŠKOG LIJEČENJA

Božidar Župančić ; Klinika za dječje bolesti Zagreb
Fran Štampalija
Ljiljana Popović
Mislav Bastić
Zoran Bahtijarević
Stjepan Višnjić
Harry Nikolić
Vera Župančić



Sažetak

Nespušteni testis je jedna od najuobičajenijih kongenitalnih abnormalnosti genitourinarnog trakta. Ishodi orhidopeksije uključuju postojanje vidljivog, palpabilnog testisa u skrotumu, plodnost, mjereno stopom parentiteta ili analizom sjemena u odrasloj dobi, kao i u riziku tumora testisa.
Opisane su mnoge operativne tehnike, s različitim stopama uspjeha. U proteklom desetljeću je uspjeh orhidopeksije za ingvinalne testise iznosio 95% . Za abdominalne testise je uspjeh iznosio od 85 do 90% u većini serija orhidopeksije u jednom ili dva akta po Fowler-Stephensu, bilo abdominalnim ili laparoskopskim pristupom. Međutim, postojanje testisa u skrotumu ne osigurava plodnost, jer jatrogeni faktori mogu negativno utjecati na ishod.
Ovaj rad je sumacija trenutnih stavova o nespuštenom testisu i njegovom liječenju. Preporuka da se napusti hormonsko liječenje ostaje kontroverzna, no svakako je potkrijepljena dokazima. Slažemo se s konsenzusom da se orhidopeksija treba izvesti u dobi mlađoj od godine dana u centru koji ima iskustva, kako u dječjoj kirurgiji tako i u dječjoj anesteziologiji.
Na temelju ovog pregleda preporučujemo sljedeći algoritam: kad se posumnja na nespušteni testis u novorođenačkoj dobi, i ako se on ne spusti do dobi od 5 do 6 mjeseci, dijete treba uputiti dječjem kirurgu. Ako nedostaju oba testisa ili postoji nejasnost u kliničkom nalazu, dijete se upućuje dječjem kirurgu odmah nakon rođenja. Kad se dijagnosticira nespušteni testis, operacija se treba izvesti u dobi između 6 – 12 mjeseci, svakako prije 18. mjeseca života.

Ključne riječi

Deskriptori: KRIPTORHIZAM – klasifikacija, kirurgija; UROLOŠKI KIRURŠKI ZAHVATI KOD MUŠKARCA – metode

Hrčak ID:

41160

URI

https://hrcak.srce.hr/41160

Datum izdavanja:

3.7.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.119 *