Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Utiskivanje polimera radi kontrole proizvodnje vode promjenom propusnosti u raspucanom ležištu

Emad Bedaiwi ; Completion & Stimulation Field Engineer, BJ Services Arabia Ltd.
Bandar Duraya Al-Anazi ; Research Assistant ,King Abdulaziz City for Science & Technology
Ammal Fannoush Al-Anazi ; Saudi Aramco Ammal
Abouzar Mirzaei Paiaman ; Sharif University of Technology


Puni tekst: hrvatski pdf 118 Kb

str. 232-239

preuzimanja: 746

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 2.596 Kb

str. 221-231

preuzimanja: 8.759

citiraj


Sažetak

Proizvodnja vode je jedan od glavnih tehničkih problema, problema okoliša i ekonomskih problema povezanih s proizvodnjom nafte i plina. Može ograničiti proizvodni život naftnih i plinskih bušotina i uzrokovati različite probleme uključujući koroziju cijevi, migraciju finih čestica i hidrostatičko opterećenje. Proizvedena voda predstavlja najveći balast povezan s proizvodnjom nafte i plina. Zbog toga je važno umanjiti učinke proizvodnje vode.
Uobičajeno je da se proizvodnja vode može izbjeći usvajanjem novih tehnika bušenja kao što je horizontalno bušenje, izrada koso usmjerenih ili interpolacijskih bušotina. Različiti projekti završnog proizvodnog opremanja bušotina omogućuju više načina obustavljanja proizvodnje vode, primjerice selektivnim perforiranjem neproduktivnih zona, stavljanjem ili instaliranjem opreme za multifazno dubinsko separiranje. Osim toga, kemijski tretman postaje jednom od tehnika izolacije vodonosne formacije pomoću istiskivanja nafte polimerom, koja najviše obećava.
Predložene kemijske tehnike razmatraju dvije vrste postupka, polimer/gel istiskivanje i cementaciju pod visokim tlakom. Proces obrade vode izveden je putem načela promjene propusnosti. Tehnika promjene propusnosti testirana je korištenjem jezgri koje su simulirale ležište u Berea pješčenjaku koji je karakteriziran prisutnošću kanala.
Rezultat pokazuje da je smanjenje propusnosti od 4 400 mD na približno 15 mD postignuto korištenjem polimer/gel istiskivanja i cementacijom pod visokim tlakom. Ujedno je zaključeno da polimerni gel omogućuje praktičnu primjenu na terenu zbog lagane pripreme, skladištenja, transporta, crpljenja, čišćenja nakon tretmana i potrebom normalnog tlaka utiskivanja na ušću bušotine. Studija također pokazuje mogućnost primjene te tehnike u heterogenim ležištima s dominantnim kanalima i frakturama.

Ključne riječi

istiskivanje polimernim gelom; cementacija pod visokim tlakom; proizvodnja vode; propusnost; raspucano ležište

Hrčak ID:

41414

URI

https://hrcak.srce.hr/41414

Datum izdavanja:

30.4.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 10.391 *