Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Zbrinjavanje građevinskog otpada koji sadržava azbest u Republici Hrvatskoj

Vinko Mladineo ; Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost


Puni tekst: hrvatski pdf 46 Kb

str. 11-13

preuzimanja: 1.111

citiraj


Sažetak

Radi sustavnog zbrinjavanja azbestnog otpada na području cijele Hrvatske Vlada Republike Hrvatske svojom Odlukom od 31. srpnja 2008. godine zadužila je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za provedbu hitnih mjera u organizaciji sustava skupljanja i zbrinjavanja građevinskog otpada koji sadržava
azbest. Temeljem toga Fond uspostavlja sustav skupljanja i zbrinjavanja građevinskog otpada koji sadržava azbest, što podrazumijeva izgradnju 45 posebnih kaseta za odlaganje građevinskog otpada koji sadržava azbest u okviru postojećih odlagališta komunalnog otpada koja su u postupku sanacije i sklapanje ugovora s ovlaštenim skupljačima građevinskog otpada koji sadržava azbest od strane pravnih i fi zičkih osoba.
Fond je već zbrinuo 8.000 m³ azbestnocementnog otpada iz kruga tvornice Salonit d.d. u stečaju, sanirao 5 divljih odlagališta na kojima je zatečen građevinski otpad koji sadržava azbest, proveo sanaciju kave na kojoj se nalazi nogometno igralište “Omladinac” u Vranjicu, a koja je bila kontaminirana azbestom, a uskoro će se početi i s daljnjim aktivnostima na sanaciji kruga tvornice Salonit d.d. u stečaju i Mravinačke kave.
Imajući u vidu štetnost azbesta, Fond je s nevladinim udrugama pokrenuo ekološko-edukativnu kampanju.

Ključne riječi

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost; građevinski otpad; Vranjic; Salonit

Hrčak ID:

42169

URI

https://hrcak.srce.hr/42169

Datum izdavanja:

2.11.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.602 *