Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

INDEKS KONDICIJE DAGNJI (Mytilus galloprovincialis) U UVALI BUDAVA I U ZALJEVU RAŠA

Nives Marušić orcid id orcid.org/0000-0002-4238-0254 ; dipl. ing, Prehrambeno–biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb
Sanja Vidaček ; dr. sc., Prehrambeno–biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb
Helga Medić ; doc. dr. sc., Prehrambeno–biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb
Tomislav Petrak ; prof. dr. sc., Prehrambeno–biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 111 Kb

str. 91-99

preuzimanja: 872

citiraj


Sažetak

Indeks kondicije čimbenik je koji može upozoriti na rentabilnost nekog područ ja za uzgoj školjkaša. Analizom indeksa kondicije školjkaša na raznim lokalitetima dobiva se orijentacijska slika o vrijednosti tih lokaliteta za uzgoj i o njihovoj najpovoljnijoj konzumaciji tijekom godine. Praćenjem indeksa kondicije utvrđuje se dinamika promjena količine mesa školjkaša tijekom uzgoja. Veličina indeksa kondicije ovisi o sezoni mriješćenja dagnji, o količini odgovarajućih planktonskih vrsta za prehranu i o promjenama ekoloških čimbenika sredine (temperatura i slanost morske vode te otopljenog kisika). U radu je indeks kondicije dagnji praćen u uvali Budava i u zaljevu Raša na dubini mora od 0,5 i 2,5 m u razdoblju od veljače do rujna 2005. godine. Najveći indeks kondicije dagnje zabilježen je u ljetnom razdoblju (srpanj i kolovoz) za spolnog mirovanja uz optimalne temperature i slanost morske vode. Indeks kondicije razlikovao se na lokalitetima u uvali Budava i u zaljevu Raša, kao i na dubinama mora 0,5 i 2,5 m.

Ključne riječi

Mytilus galloprovincialis; dagnja; indeks kondicije

Hrčak ID:

44035

URI

https://hrcak.srce.hr/44035

Datum izdavanja:

8.10.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.633 *