Drvna industrija, Vol. 60 No. 4, 2009.
Prethodno priopćenje
Utjecaj posmične brzine i vrste drva na hrapavost obrađene površine
Nedim Škaljić
; Mašinski fakultetu Sveučilišta u Sarajevu, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Ružica Beljo Lučić
; Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ankica Čavlović
; Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Murčo Obućina
; Mašinski fakultetu Sveučilišta u Sarajevu, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Sažetak
Rad predstavlja istraživanja kvalitete blanjane površine bukovih, hrastovih i jelovih uzoraka. Bukovi su uzorci izrađeni od parene bukovine i termički modificirane bukovine (212 oC). Istraživanja su provedena na uzorcima blistača, koji su blanjani u radijalnom smjeru. Alat za blanjanje imao je dvije oštrice, a blanjano je pri posmičnim brzinama 6, 12, 18 i 24 m/min. Dubina blanjanja bila je konstantna i iznosila je 2,0 mm, a prsni je kut oštrica alata bio γ = 15o. Eksperiment je proveden na četverostranoj blanjalici Weinig Powermat 400. Promjer putanje rezne oštrice bio je 125 mm, a broj okretaja radne osovine 6 000 min-1. Hrapavost površine mjerena je po duljini obrade, u skladu sa normom DIN 4768 (1990) upotrebom elektromehaničkog profilometra Mitutoyo SJ-201. Usporedbom dobivenih rezultata za sve četiri vrste uzoraka može se zaključiti da se s povećanjem posmične brzine povećava hrapavost površine. Kvaliteta blanjane površine za različite je vrste drva različita u jednakim uvjetima obrade. Najmanju hrapavost imali su uzorci hrasta, a najveću uzorci jele. U istraživanjima nije zabilježena značajna razlika između kvalitete površine uzoraka od parene bukovine i termički modificirane bukovine usprkos mnogo lošijim mehaničkim svojstvima termički modificiranog drva u odnosu prema parenom drvu.
Ključne riječi
hrapavost površine; blanjanje; posmična brzina; vrsta drva
Hrčak ID:
44513
URI
Datum izdavanja:
14.12.2009.
Posjeta: 3.042 *