Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

PRELIMINARNO ISTRAŽIVANJE ODNOSA POLIMORFIZAMA NA CAST GENU I KVALITETE SVINJSKOG MESA

Ivona Đurkin orcid id orcid.org/0000-0002-1363-8447 ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J.Strossmayer u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Vladimir Margeta ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J.Strossmayer u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Polona Margeta ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J.Strossmayer u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Gordana Kralik ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J.Strossmayer u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Goran Kušec ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J.Strossmayer u Osijeku, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 292 Kb

str. 53-58

preuzimanja: 734

citiraj


Sažetak

Istraživanje je provedeno na 29 križanaca velikog jorkšira i njemačkog landrasa nasumično odabranih na liniji klanja u cilju utvrđivanja veze između polimorfizama na kalpastatin genu (CAST) i svojstava kvalitete mesa. Svinje su zaklane pri 130-150 kg tjelesne mase, kada su izuzeti uzorci krvi za izolaciju genomske DNK. Na liniji klanja izmjerena su slijedeća svojstva kvalitete mesa: početna pH vrijednost i početna vrijednost električne provodljivosti (mjereni na musculus Longissimus dorsi i musculus semimembranosus 45 minuta nakon klanja); završne vrijednosti električne provodljivosti (izmjerene na istim mjestima 24 h nakon hlađenja polovica); otpuštanje mesnog soka (“metodom vrećice”); boja (izmjerena Minolta kolorimetrom i izražena kao Hunter L, a i b vrijednosti); tvrdoća/nježnost mesa te udio vlage, masti, proteina i kolagena (na skuhanom odsječku MLD). Umnoženi produkti CAST gena podvrgnuti su restrikciji HinfI endonukleazom te su utvrđena tri genotipa (AA, AB i BB). Statističkom analizom utvrđeno je da su svinje AB genotipa imale najpoželjnije vrijednosti tvrdoće/nježnosti mesa te najviši udio proteina u MLD-u, dok su za tehnološka svojstva kvalitete mesa statistički značajne razlike utvrđene između genotipa AA i BB te AB za završne vrijednosti električne provodljivosti u MLD-u, kao i između BB te AA i AB za vrijednosti otpuštanja mesnog soka .

Ključne riječi

CAST gen; polimorfizam; svinje; svojstva kvalitete mesa

Hrčak ID:

44896

URI

https://hrcak.srce.hr/44896

Datum izdavanja:

11.12.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.799 *