Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Marija - novi Abraham?

Marija Pehar orcid id orcid.org/0000-0002-8083-1896 ; Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 352 Kb

str. 755-784

preuzimanja: 1.228

citiraj


Sažetak

Polazeći od već poznatih teoloških paralelizama kao što su: Krist - novi Adam i Marija - nova Eva, u radu se postavlja pitanje opravdanosti paralelizma Marija - novi Abraham. Postavljajući na početku tezu da je Mariju na temelju sličnosti vjere moguće nazvati novim Abrahamom, u radu se najprije na temelju egzegetskih rezultata istražuje Abrahamova vjera, kako je ona prikazana na dva novozavjetna mjesta: Rim 4,16-22 i Heb 11,8-19, da bi zatim bila konfrontirana s Marijinom vjerom, kako je prikazana uglavnom u Lk l, ali i na nekim drugim novozavjetnim mjestima.
Pokazano je kako se temeljne značajke Abrahamove i Marijine vjere u potpunosti poklapaju te se Mariju, zbog sličnosti s Abrahamom zadobivene po identitetu koji proizlazi iz poslušne vjere u Božju svemoć, s pravom može nazivati novim Abrahamom. Ovaj joj se naslov, doduše, ne može pridavati u smislu već postojećih paralelizama između Novoga i Staroga zavjeta, dakle u smislu dijalektičke konfrontacije s Abrahmovom vjerom, nego u smislu kontinuiteta Abrahamove vjere kao i njezine konkretizacije i aktualizacije. Marija stoji na početku novoga Božjega naroda, jednakom vjerom kakvom je Abraham stajao na početku prvoga Božjega naroda. Tom se istom abrahamovsko-marijanskom vjerom događa i kristološko ispunjenje, koje Marijom dovršava obećanje dano njenom praocu i još jednom pokazuje da Bog svojim darom uvijek nadvisuje granice obećanoga.
U radu se zaključno ističe da naslov »Marija - novi Abraham« nema smisao tek kao još jedan marijanski naslov, nego upućuje na moguće ekumenske relevantnosti, kao i na važnost egzistencijalne dosljednosti u životu vjernika, pogotovo s obzirom na bitne značajke abrahamovsko-marijanske vjere: vjere u Božju svemoć i vjere kao poslušnost.

Ključne riječi

Abraham; Marija; vjera; poslušnost; Božja riječ; Božja svemoć; »Marija -novi Abraham«

Hrčak ID:

45143

URI

https://hrcak.srce.hr/45143

Datum izdavanja:

18.12.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.478 *