Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Evolucija i princip selekcije u filozofiji Vjekoslava Bajsića

Ivan Kešina ; Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu, Split, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 348 Kb

str. 871-896

preuzimanja: 1.274

citiraj


Sažetak

Pojam evolucije, onako kako ga se danas shvaća, ima svoje korijene u misli i djelu Charlesa Darwina (1809. -1882.) koji je svoj model evolucije razložio u djelu O postanku vrsta putem prirodnog odabira... (1859.) Neodarvinizam upotpunjava Darwinovu selekcijsku teoriju evolucije na temelju novih spoznaja znanosti, osobito genetike.
U prvom dijelu rada elaboriraju se temeljne postavke Darwinove selekcijske teorije evolucije pomoću dva njezina bitna elementa: stvaranje genetičke varijabilnosti što je posljedica slučajnih promjena na genetičkom materijalu (mutacije, rekombinacije itd.); prirodnog odabira ili selekcije, kao prirodnog izbora između nositelja različito vrijednih nasljednih faktora.
U drugom dijelu autor analizira shvaćanje evolucije Vjekoslava Bajsića koji smatra kako u smislu autonomije prirodoslovnih znanosti nema nekog boljeg modela za objašnjenje evolucijskog procesa od spontanih mutacija i prirodne selekcije.
U trećem dijelu razlazu se filozofske implikacije evolucionizma prema V. Bajsiću koji kao kršćanski evolucionist nastoji osvijetliti selekcijsku shemu (u nekim njezinim temeljnim obrisima) kao metafizički princip. U tom kontekstu Bajsić smatra da se shema odabira prirodnog materijala može upotrijebiti pri razumijevanju Božjeg stvaralačkog čina u prirodi, a Boga možemo pomišljati kao transcendentalnog selektora. Naime, kao da se iz »ništa« u svakom momentu javljaju kandidati za opstanak. Božje »da« daje im nužan odnos prema Bitku i uvodi ih u oblast opstojnosti, a Božje »ne« »vraća« ih u ništavilo.

Ključne riječi

stalnost vrsta; evolucija; princip selekcije; Bog - transcendentalni selektor

Hrčak ID:

45151

URI

https://hrcak.srce.hr/45151

Datum izdavanja:

18.12.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.120 *