Izvorni znanstveni članak
Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinos novog genotipa ozimog graška u smjesi sa pšenicom cv. Sana
Darko Uher
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Zvonimir Štafa
Mihaela Blažinkov
Ana Pisačić
Natalija Sadorski
Dražen Kaučić
Sažetak
Trogodišnjim istraživanjima (2002. do 2005.g.) utvrđivan je utjecaj djelotvornosti bakterizacije sjemena novog genotipa ozimog graška L4 i prihrane dušikom na broj i masu suhe tvari kvržica, te prinose suhe tvari smjese ozimog graška i pšenice cv. Sana. Prije sjetve izvršena je predsjetvena bakterizacija sjemena graška sojem Rhizobium leguminosarum bv. viciae 1001 iz zbirke Zavoda za Mikrobiologiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ukupno je najveći broj kvržica na korijenu graška utvrđen na bakteriziranoj varijanti 2 (39 kvržice/biljci), kao i masa suhe tvari kvržica (0,194 g/biljci). Prosječni prinosi suhe tvari graška kretali su se od 2,36 t ha-1 (kontrola) do 3,50 t ha-1 (bakterizacija). Prosječni prinosi suhe tvari pšenice varirali su od 5,63 t ha-1 (kontrola) do 7,31 t ha-1 (prihrana dušikom). Ukupni prinosi suhe tvari iznosili su od 7,99 t ha-1 (kontrola) do 10,69 t ha-1 (prihrana dušikom).
Ključne riječi
bakterizacija sjemena ozimog graška; prihrana dušikom; broj kvržica; suha tvar kvržica; prinos suhe tvari graška i pšenice
Hrčak ID:
4297
URI
Datum izdavanja:
5.7.2006.
Posjeta: 2.042 *