Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Fenotipske značajke i heritabilitet kemijskoga sastava m. longissimus dorsi simentalske junadi u Hrvatskoj

Igor Štoković ; Department of Animal Husbandry, University of Zagreb, Faculty of Veterinary Medicine, Zagreb, Croatia
Ivo Karadjole ; Department of Animal Husbandry, University of Zagreb, Faculty of Veterinary Medicine, Zagreb, Croatia
Dubravka Križanović ; Department of Animal Husbandry, University of Zagreb, Faculty of Veterinary Medicine, Zagreb, Croatia
Pero Božić ; Croatian Livestock Reproduction Centre, Zagreb, Croatia
Anamaria Ekert Kabalin ; Department of Animal Husbandry, University of Zagreb, Faculty of Veterinary Medicine, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 175 Kb

str. 333-341

preuzimanja: 428

citiraj


Sažetak

Simentalska pasmina goveda je poznata kao pasmina dvojnih proizvodnih svojstava. To je
najrasprostranjenija pasmina goveda u Republici Hrvatskoj te čini preko dvije trećine ukupne populacije goveda. Istraživali smo vrijednosti heritabiliteta za pokazatelje kemijskoga sastava (suhu tvar, vodu, bjelančevine, mast i pepeo) najdužega leđnoga mišića (m. longissimus dorsi, MLD) i njegove fenotipske osobine. Istraživanje je provedeno na 698 junadi, sinova bikova za umjetno osjemenjivanje u razdoblju od 13 godina. Prosječan kemijski sastav MLD bio je sljedeći: suha tvar 24,87 ± 0,04%, voda 75,13 ± 0,04%, bjelančevine 20,63 ± 0,05%, mast (eterski ekstrakt) 3,14 ± 0,06% i pepeo 1,10 ± 0,002%. Statističke analize obavljene su u SAS 8.0 (Statistical Analysis System) i Statistica 7.1 programskim paketima. Fenotipske korelacije između suhe tvari i vode, bjelančevina, masti i pepela bile su -1,00, 0,20, 0,50 te -0,20. Korelacije između vode i bjelančevina, masti te pepela bile su -0,20, -0,50 i 0,20. Koeficijent korelacije između bjelančevina i masti bio je -0,75; bjelančevina i pepela -0,05 te između masti i pepela -0,10. Sve su korelacije bile statistički značajne (P<0,01), izuzev između bjelančevina i pepela. Vrijednosti heritabiliteta za istraživana svojstva bile su: završna težina u tovu 0,73; suha tvar 0,60; voda 0,60; bjelančevine 0,40; mast 0,30 i pepeo 0,36. Utvrdili smo statistički značajan (P<0,001) utjecaj godine, sezone i mjeseca na kemijski sastav MLD. Vrijednosti fenotipskih korelacija i heritabiliteta treba uzeti u obzir pri selekciji bikova za umjetno osjemenjivanje za osobine tovnosti.

Ključne riječi

simentalsko govedo; meso; kemijski sastav; heritabilitet

Hrčak ID:

45592

URI

https://hrcak.srce.hr/45592

Datum izdavanja:

10.7.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.158 *