Veterinarski arhiv, Vol. 79 No. 5, 2009.
Izvorni znanstveni članak
Prisutnost bakterija Campylobacter spp. u klaonicama i mesu peradi
Kornelija Granić
; ZIN-LAB, Food Safety Laboratory, Croatia
Damir Krčar
; Prelog Veterinary Station, Croatia
Sunčica Uhitil
; ZIN-LAB, Food Safety Laboratory, Croatia
Slavica Jakšić
; ZIN-LAB, Food Safety Laboratory, Croatia
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi prisutnost Campylobacter spp. na trupovima peradi u klaonicama peradi i u uzorcima mesa iz klaonica peradi koje je stavljeno u prodaju. Istraživanje je provedeno u proljeće 2007. godine na 5 klaonica peradi na području Međimurske županije. Pregledano je 75 obrisaka mesa peradi, 15 uzoraka vode za hlađenje trupova te 15 uzoraka mesa peradi u prodaji. Ni u jednom uzorku iz klaonice nije ustanovljena
prisutnost Campylobacter spp. Kod 10 uzoraka mesa peradi iz prodaje ustanovljene su vrste Campylobacter jejuni i Campylobacter coli.
Ključne riječi
Campylobacter spp.; klaonice peradi; meso peradi
Hrčak ID:
45609
URI
Datum izdavanja:
26.10.2009.
Posjeta: 2.379 *