Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Prisutnost bakterija Campylobacter spp. u klaonicama i mesu peradi

Kornelija Granić ; ZIN-LAB, Food Safety Laboratory, Croatia
Damir Krčar ; Prelog Veterinary Station, Croatia
Sunčica Uhitil ; ZIN-LAB, Food Safety Laboratory, Croatia
Slavica Jakšić ; ZIN-LAB, Food Safety Laboratory, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 162 Kb

str. 491-497

preuzimanja: 1.074

citiraj


Sažetak

Cilj istraživanja bio je utvrditi prisutnost Campylobacter spp. na trupovima peradi u klaonicama peradi i u uzorcima mesa iz klaonica peradi koje je stavljeno u prodaju. Istraživanje je provedeno u proljeće 2007. godine na 5 klaonica peradi na području Međimurske županije. Pregledano je 75 obrisaka mesa peradi, 15 uzoraka vode za hlađenje trupova te 15 uzoraka mesa peradi u prodaji. Ni u jednom uzorku iz klaonice nije ustanovljena
prisutnost Campylobacter spp. Kod 10 uzoraka mesa peradi iz prodaje ustanovljene su vrste Campylobacter jejuni i Campylobacter coli.

Ključne riječi

Campylobacter spp.; klaonice peradi; meso peradi

Hrčak ID:

45609

URI

https://hrcak.srce.hr/45609

Datum izdavanja:

26.10.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.379 *