Izvorni znanstveni članak
PROBAVNI SUSTAV KOŠTUNJAČA PERSORBIRA MIKROČESTICE
E. McLean
J. S. Goddard
M. R. G. Claereboudt
H. Al-Oufi
J. Y. Mevel
Z. Teskeredžić
Sažetak
Mogućnost probavnog sustava koštunjavičastih vrsta riba da apsorbiraju sitne čestice pojedinih tvari bila je istraživana s pomoću rektalne intubacije (3, 5 g kg -1 ) komercijalnoga škroba kukuruza (promjera ≈21 mm) i škroba krumpira (promjera ≈ 43 mm). Uzorci tkiva uzeti su iz srednjeg i stražnjeg dijela crijeva kontrolne i tretirane skupine riba, i to 18 sati nakon intubacije. Sakupljeni su uzorci spremljeni u standardne plastike i obojeni prema protokolu, te fotomikrografski snimljeni na računalu. Čestice škroba kukuruza (8-14 mm) zapažene su da iz lumena crijeva prolaze u laminu propriju samo paracelularnim ili persorptivnim putem. No, nije zapažen prolazak čestica škroba krumpira.
Ključne riječi
bioenkapsulacija; probavni sustav; Herbstov efekt; mikročestice; parastanični ulaz; persorpcija
Hrčak ID:
4475
URI
Datum izdavanja:
28.6.2001.
Posjeta: 1.918 *