Izvorni znanstveni članak
PROIZVODNJA KONZUMNOG ŠARANA (Cyprinus carpio L.) U POLIKULTURI UZ RAZLIČITO PRIHRANJIVANJE
Lj. Debeljak
M. Turk
K. Fašaić
B. Sotjić
Sažetak
Istraživalo se je na ribnjačarstvu »Draganići« tijekom uzgojne sezone god. 1990., u 8 pokusnih ribnjaka pojedinačne veličine 0,1 ha-1. Uzgajao se konzumni šaran u polikulturi s bijelim i sivim glavašem i bijelim amurom, s ukupnom količinom nasađenih riba 3.250 ind×h-1 (77% šarana, 23% biljojedi). Istraženo je djelovanje gnojidbe i različitog prihranjivanja na ribe s obzirom na: prinos i prirast ribe, individualnu masu riba, gubitke, hranidbeni koeficijent, Fultonov i Klarkov koeficijent uhranjenosti. Istražilo se i biokemijsko stanje u pojedinim ribnjacima.
Utvrđena su jaka osciliranja pojedinih biokemijskih parametara u tijeku uzgojne sezone, napose količine kisika čije su vrijednosti povremeno bile ispod poželjne razine.
Ukupni prirast riba iznosio je u prosjeku 703 kg ha-1 (kontrola bez gnojidbe, prihranjivanje riba žitaricama), 1.302 kg ha-1 (gnojidba, prihranjivanje riba žitaricama) i 2.573 kg ha-1 (bez gnojidbe, prihranjivanje riba bjelančevinama životinjskog porijekla). Rezultate ilustriraju tablice 3, 4 i 5.
Gubici šarana bili su slični u svim varijantama pokusnih ribnjaka, ipak nešto veći u kontrolnoj, nepovoljnoj varijanti. Prosječna individualna masa šarana bila je uz gnojidbu veća 30%, a uz prihranjivanje bjelančevinastim briketima (20% bjelančevina) 154%.
Hranidbeni je koeficijent u gnojenoj varijanti bio 26% niži, a uz prihranjivanje bjelančevinama 13%. Fultonov i Klarkov koeficijent uhranjenosti bio je sličan u svim ribnjacima, s iznimkom boljih vrijednosti Fultonova koeficijenta u varijanti koja je prihranjivana bjelančevinama i koje su bile statistički opravdane (p<0001). U toj je varijanti utvrđena i najveća dužina i težina šarana (p
Dodatni prirast riba na račun biljojeda iznosio je 92 kg ha-1 (var I), 404 kg ha-1 (var II) i 650 kg ha-1 (var III), bez nepovoljna djelovanja na prirast šarana.
Ključne riječi
Šaran; biljojedi; polikultura; gnojidba; dodatna hrana
Hrčak ID:
47750
URI
Datum izdavanja:
30.9.1995.
Posjeta: 2.980 *