Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

PRIMJENSKO ISPITIVANJE SINTETIČKOG ULJA ZA ZUPČANIČKE PRIJENOSNIKE U NISKOPODNIM TRAMVAJIMA U SVRHU PRODULJENJA INTERVALA ZAMJENE

Tonća Ćaleta Prolić ; Maziva-Zagreb d.o.o.


Puni tekst: hrvatski pdf 389 Kb

str. 481-490

preuzimanja: 998

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 407 Kb

str. 491-500

preuzimanja: 732

citiraj


Sažetak

Razvoj novih konstrukcija zupčaničkih prijenosnika, novi zahtjevi za kvalitetom, kao i razvoj ekološke svijesti utjecali su na formuliranje sintetičkih ulja za zupčaničke prijenosnike, koja imaju produljeni vijek zamjene.
Praćenje radnih svojstava maziva u primjeni i analiza dobivenih rezultata omogućava pravodobnu izmjenu maziva. Na taj način se smanjuju troškovi održavanja i nabave maziva, a sami proizvođači maziva dobivaju informacije o ponašanju proizvoda u primjeni kao podloge za daljnje unapređenje proizvoda.
U radu su prezentirani rezultati primjenskog ispitivanja sintetičkog ulja za zupčaničke prijenosnike u niskopodnom tramvaju tip TMK 2200 koje je provedeno s ciljem određivanja optimalnog vremena korištenja maziva.

Ključne riječi

sintetičko ulje za reduktorske prijenosnike; vijek trajanja općenito ispitivanje; tramvaj; reduktorski priijenosnik; stožasti zupčanici s ravnim i helikoidnim zupcima; čelnički par zupčanika; održavanje, proaktivno, praćenjem stanja maziva; održavanje, preventivno, po terminskom planu zamjena; gledište uštede pri uporabi, primjeni i radu

Hrčak ID:

47912

URI

https://hrcak.srce.hr/47912

Datum izdavanja:

30.12.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.496 *