Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Usporedna fitokemijska i antimikrobna istraživanja širokolisne i uskolisne rupičaste pljuskavice [Hypericum perforatum L. subsp. perforatum et H. perforatum subsp. angustifolium (DC.) Gaudin]

ŽELJAN MALEŠ
ADELHEID H. BRANTNER
KATARINA SOVIĆ
KROATA HAZLER PILEPIĆ
MIŠKO PLAZIBAT


Puni tekst: engleski pdf 122 Kb

str. 359-367

preuzimanja: 1.270

citiraj


Sažetak

Istražen je kemijski sastav i antimikrobna aktivnost nadzemnih dijelova širokolisne i uskolisne rupičaste pljuskavice [H. perforatum L. subsp. perforatum et H. perforatum subsp. angustifolium (DC.) Gaudin].
Spektrofotometrijskom analizom utvrđena je veća količina flavonoida i trjeslovina u svojti H. perforatum subsp. perforatum. Metodom tekućinske kromatografije visoke moći razlučivanja (HPLC) dokazano je da širokolisna rupičasta pljuskavica sadrži veću količinu flavonoida i fenolnih kiselina, dok je veći sadržaj hipericina utvrđen u uskolisnoj rupičastoj pljuskavici. Prisutnost rutina dokazana je samo u svojti H. perforatum subsp. perforatum.
Antimikrobna aktivnost ekstrakata istraživanih svojti ispitana je metodom difuzije. Metanolni ekstrakti, diklormetanske i petroleterske frakcije pokazali su učinak na sljedeće mikroorganizme: Staphylococcus aureus, S. epidermidis, Enterococcus faecalis i Bacillus subtilis. Svojta H. perforatum subsp. angustifolium pokazala je veći antimikrobni učinak.

Ključne riječi

H. perforatum subsp. Perforatum; H. perforatum subsp. Angustifolium; flavonoidi; fenolne kiseline; hipericin; trjeslovine; HPLC; antimikrobni učinak

Hrčak ID:

4546

URI

https://hrcak.srce.hr/4546

Datum izdavanja:

1.9.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.912 *