Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Puh - od ulova do regionalnog specijaliteta

Nives Rittig-Beljak ; Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 875 Kb

str. 111-124

preuzimanja: 5.571

citiraj


Sažetak

Etnolozi i istraživači europske prehrane najčešće izvode porijeklo jela iz antičko - rimskog nasljeđa. Puh je istarski specijalitet. Položaj Istre upućuje na dosljedan povijesni kontinuitet. Konzumirali su ga u rimsko vrijeme, postoji i patricijski recept u Apicijevoj kuharici iz I. stoljeća, no nemamo dokaza kontinuitetu lova ili konzumacije puha po dolasku Slavena u Istru. U prilog činjenici da je puh prirodna hrana poput mnogih sitnih sisavaca govori i to da je omiljen upravo najjednostavnije pripremljen - na ražnju. Starije generacije istarskih seljaka spašavao je od gladi. Nestankom bogatih šuma broj lovaca se smanjuje, prehrana postaje raznolikija a konzumacija puha dobiva regionalni, elitistički karakter. U suvremenom turističkom kontekstu, puh je sve sličniji rafiniranom rimskom predjelu. O mjestu puha u suvremenoj svakodnevici autorica doznaje analizirajući stav lovaca iz Kastva, kraj Rijeke.

Ključne riječi

puh; regionalni specijalitet; Istra

Hrčak ID:

48541

URI

https://hrcak.srce.hr/48541

Datum izdavanja:

2.2.2002.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 7.531 *