Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ IMPLEMENTACIJE SUSTAVA SIGURNOSTI PREHRANE ISO 22000 NA POBOLJŠANJE ZAŠTITE POTROŠAČA U HOTELSKIM PODUZEĆIMA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Marija Dragičević ; Sveučilište u Dubrovniku, odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju


Puni tekst: hrvatski pdf 765 Kb

str. 177-208

preuzimanja: 1.563

citiraj


Sažetak


ISO 22000 je međunarodni standard koji omogućuje udovoljavanje zahtjevima upravljanja sigurnošću prehrane. Standard ISO 22000 je generički standard, kompatibilan sa sustavima kvalitete ISO 9001 i sustavom zaštite okoliša ISO 14001. Cilj je radu na znanstveno utemeljen način dokazati utjecaj sustava sigurnosti prehrane ISO 22000 na poboljšanje zaštite potrošača u hotelskim poduzećima u Republici Hrvatskoj. Za potrebe tog dokazivanja provedeno je istraživanje metodom anketiranja na uzorku od 350 hotela u Republici Hrvatskoj i metodom intervjua s hotelskim menadžerima, u hotelima u Republici Hrvatskoj s implementiranim sustavom ISO 22000. Pri obradi rezultata koristilo se metodom deskriptivne statistike i metodom analitičkoga hijerarhijskog procesa. S obzirom na rezultate istraživanja, prihvaća se osnovna hipoteza i zaključuje se da sustav sigurnosti ISO 22000 utječa na poboljšanje zaštite potrošača u hotelima u Republici Hrvatskoj.

Ključne riječi

ISO 22000; poboljšanje zaštite potrošača; hoteli; Republika Hrvatska

Hrčak ID:

48557

URI

https://hrcak.srce.hr/48557

Datum izdavanja:

24.2.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.708 *