Izvorni znanstveni članak
Utjecaj različitih probiotičkih kultura na svojstva Torba (čvrstog) jogurta
Harun Kesenkaş
; Ege University, Faculty of Agriculture, Department of Dairy Technology, Bornova, Turkiye
Sažetak
Aktivnost Lactobacillus casei LAFTI® L26, Bifidobacterium
animalis subsp. lactis LAFTI® B94 i L. acidophilus LAFTI® L10, njihova proteolitička aktivnost i utjecaj na kemijska, teksturalna i senzorska svojstva Torba jogurta procjenjivana su tijekom 14 dana skladištenja na 4 °C. Ove probiotičke kulture odvojeno su dodane nakon fermentacije mlijeka s jogurtnom kulturom, ali prije pakiranja proizvoda. Probiotičke bakterije dosegnule su preporučeni stupanj od 6 log cfu/g u Torba jogurtu osim B. animalis subsp. lactis B94. Dodatak probiotičkih bakterija rezultirao je značajnom proteolitičkom aktivnošću ali i pogreškama u teksturi, što je učinak manjeg udjela ukupne suhe tvari u konačnom proizvodu.
Ključne riječi
Torba jogurt; probiotičke bakterije; proteolitička aktivnost; tekstura
Hrčak ID:
49408
URI
Datum izdavanja:
22.3.2010.
Posjeta: 2.744 *