Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

ULOGA ELEKTIVNE KIRURGIJE U DJECE S LOKALIZIRANOM CHRONOVOM BOLEŠĆU

Iva Hojsak ; Klinika za dječje bolesti Zagreb
Dujo Kovačević ; Klinička bolnica "Sestre Milosrdnice"
Zrinjka Mišak ; Klinika za dječje bolesti Zagreb
Andrija Car ; Klinika za dječje bolesti Zagreb
Sanja Kolaček ; Klinika za dječje bolesti Zagreb



Sažetak

Uvod: Značajan postotak djece s Crohnovom bolešću (CD) ne reagira na konzervativno liječenje lijekovima i/ili enteralnom prehranom. S druge strane, za velik broj djece koja boluju od Crohnove bolesti jedan od najvećih problema je zaostajanje u rastu.
Cilj: Cilj ovog istraživanja bio je odrediti ulogu kirurškog liječenja u poticanju i održanju remisije te utvrditi postoji li poboljšanje rasta nakon operacije u djece koja boluju od lokaliziranog oblika Crohnove bolesti, koja ne odgovara na konzervativno liječenje.
Metode: Retrospektivno smo analizirali podatke 55-ero novodijagnosticiranih bolesnika sa CD-om, od kojih je 22-je djece (40%) liječeno kirurškom resekcijom.
Rezultati: Nakon operacije svi su bolesnici imali značajno smanjenje PCDAI-a, a velika većina (90,9%) ostala je u stabilnoj remisiji dulje od 2 godine. Nakon operacije, kod 86,4% bolesnika zabilježen je zamah rasta; poboljšanje Z vrijednosti za visinu od 0,2 do 0,5 SD (9 mjeseci do 2 godine nakon operacije, p<0,01).
Zaključak: Elektivni kirurški zahvat, dobro planiran i u pomno odabranih bolesnika, značajno smanjuje broj relapsa bolesti i potrebu za uporabom kortikosteroidnog liječenja, te posljedično rezultira značajnim zamahom rasta.

Ključne riječi

Deskriptori: KIRURŠKI ZAHVAT, OPERATIVNI; CROHNOVA BOLEST – operacija

Hrčak ID:

49747

URI

https://hrcak.srce.hr/49747

Datum izdavanja:

18.3.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 908 *