Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

ZAKON O SLATKOVODNOM RIBARSTVU (»Narodne novine«, br. 106/01)

J. Suić


Puni tekst: hrvatski pdf 108 Kb

str. 131-140

preuzimanja: 2.359

citiraj


Sažetak

Općim odredbama zakona obuhvaćene su temeljne definicije i vokabular pojmova koji se nalaze u tekstu zakona, definirana je podjela ribolovnih voda, definirani su poslovi koje će obavljati ustanove registrirane za obavljanje poslova iz područja slatkovodnog ribarstva i ekologije kopnenih voda, kao i podjela ribolova. U II. glavi propisani su uvjeti za obavljanje gospodarskog ribolova. U III. glavi, koja se odnosi na rekreacijsko–športski ribolov, propisani su uvjeti za obavljanje rekreacijsko–športskog ribolova (ribolovni ispiti, ribolovne dozvole, ribolovno pravo, gospodarska osnova, godišnji plan i ribočuvarska služba), kao i javne ovlasti povjerene Hrvatskom športskoribolovnom savezu. U IV. glavi propisani su uvjeti za obavljanje djelatnosti akvakulture (povlastica za akvakulturu). Glavom V. regulirana je zaštita riba (selektivni ribolov, poribljavanje ribolovnih voda, lovostaj, najmanje veličine, ribolovni alati, naknade šteta). U VI. glavi određeni su omjeri raspodjele sredstava prikupljenih na temelju naknade za gospodarski ribolov i naknade za rekreacijsko–športski ribolov. U VII. glavi reguliran je sustav prikupljanja podataka o gospodarskom ribolovu, rekreacijsko–športskom ribolovu i akvakulturi.
U VIII. glavi određeno je da upravni nadzor nad provedbom ovoga zakona i propisa donesenih na temelju njega obavlja Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva, a inspekcijske poslove po tom zakonu i propisima donesenima na temelju njega obavljaju Državni inspektorat i ovlaštene službene osobe Ministarstva unutarnjih poslova. Posebnim odredbama u IX. glavi regulirano je
obavljanje ribolova i akvakulture stranih pravnih i fizičkih osoba. U X. glavi propisani su iznosi novčanih kazni, kao i kaznene mjere za prekršaje počinjene povredom odredbi ovoga zakona, odnosno utvrđena je kaznena politika primjerena počinjenim prekršajima. Prijelaznim i završnim odredbama u XI. glavi određeni su rokovi do kada ministar mora donijeti provedbene propise na temelju ovlaštenja iz ovoga zakona, kao i rokovi do kada vrijede gospodarske osnove, rješenja i ugovori o dodjeli voda. Također su utvrđeni rokovi dokad pravne i fizičke osobe moraju ishoditi povlasticu za gospodarski ribolov i povlasticu za akvakulturu, te do kada se moraju položiti ispiti za ribara, ribiča i ribočuvara.

Ključne riječi

zakon, slatkovodno ribarstvo, Hrvatska

Hrčak ID:

4683

URI

https://hrcak.srce.hr/4683

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.797 *