Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

REGISTRACIJA, OZNAČAVANJE I IDENTIFIKACIJA KOPITARA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Nidal Korabi ; Hrvatski centar za konjogojstvo-Državna ergela Lipik, Lipik, Hrvatska
Mato Čačić ; Hrvatski centar za konjogojstvo-Državna ergela Lipik, Lipik, Hrvatska
Mirjana Baban ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 191 Kb

str. 217-222

preuzimanja: 1.347

citiraj


Sažetak

Sustav registracije kopitara u Republici Hrvatskoj značajno je promijenjen reorganizacijom konjogojstva sukladno regulativama Europske Unije. Navedene promjene utjecale su na formiranje i zatvaranje matičnih knjiga te na uspostavljanje jedinstvenog sustava registracije kopitara.
Stupanjem na snagu pravilnika o identifikaciji i registraciji kopitara (NN 74/07) uvedeno je obvezno izdavanje Identifikacijskog dokumenta (tzv. putovnica) za sve kopitare rođene u Republici Hrvatskoj u cilju utvrđivanja identiteta kopitara, praćenja genealoških podataka, prometa, zdravstvenog liječenja životinja i kontrole ispravnosti namirnica koje ulaze u lanac prehrane ljudi. Uz novi pravilnik uslijedile su i promjene u označavanju konja i magaraca, tako da je kao dodatno označavanje uz žigovanje vrućim paljenim žigom uvedena aplikacija mikročipa u lijevu stranu vrata.
Izmijenjeni sustav identifikacije i registracije kopitara ima velik utjecaj na uzgojni, ali i veterinarski aspekt u konjogojstvu. Najveću korist sustava imati će vlasnici sportskih pasmina konja za čije je konje uvelike olakšana migracija unutar i izvan granica Hrvatske, te registracija i verifikacija pri različitim međunarodnim uzgojnim i sportskim organizacijama.

Ključne riječi

kopitari; identifikacijski dokument (putovnica); Republika Hrvatska

Hrčak ID:

50645

URI

https://hrcak.srce.hr/50645

Datum izdavanja:

30.11.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.374 *