Izvorni znanstveni članak
HRANIDBENA VRIJEDNOST PLANKTONSKOG RAČIĆA DAPHNIA MAGNA ZA HRANIDBU ŠARANSKE MLAĐI (Cyprinus carpio)
Ivan Bogut
; Ph. D., University of J. J. Strossmayer, Faculty of Agriculture, Osijek, Croatia
Zdenek Adamek
; Ph. D., University of South Bohemia in Ceske Budejovice, Faculty of Fisheries
Zlatko Puškadija
; Ph. D., University of J. J. Strossmayer, Faculty of Agriculture, Osijek, Croatia
Dalida Galović
; MSc, University of J. J. Strossmayer, Faculty of Agriculture, Osijek, Croatia
Sažetak
Istraživanja kemijskog, aminokiselinskog i masnokiselinskog sastava planktonskog račića Daphnia magna obavljena su radi utvrđivanja pogodnosti za hranidbu šaranske mlađi. Sadržaj sirovih bjelančevina, masti, vlaknine, pepela i vlage utvrđeni su uobičajenim metodama. Sadržaj aminokiselina određen je LKB 4101 automatskim analizatorom, a sadržaj masnih kiselina Chropack CP 9000 kromatografom s pomoću plamenoga ionizirajućeg detektora. Sadržaj bjelančevina u svježoj tvari iznosio je 1,18 %, a u suhoj tvari 39,24 %. Navedene vrijednosti bjelančevina u potpunosti odgovaraju hranidbenim potrebama mlađi i starijim kategorijama šarana i drugih omnivornih riba. Količina sirove masti u suhoj tvari iznosila je 4,98 %, a vlaknine 4,32 %, što odgovara potrebama konzumnog šarana. Od esencijalnih aminokiselina u suhoj tvari Daphnia magna, fenilalanin je djelomično nedostatan dok su ostale esencijalne aminokiseline zastupljene u pogodnoj količini za sve kategorije šarana. Količina zasićenih masnih kiselina u masti Daphnia magnae iznosila je 18,70 %, a nezasićenih 66,20 %. Od nezasićenih masnih kiselina, omega–3 masne kiseline zastupljene su s 27,30 %. Odnos omega–3 i omega–6 masnih kiselina iznosio je 5,68:1, što u potpunosti odgovara hranidbenim potrebama šarana.
Ključne riječi
Daphnia magna; Cyprinus carpio; bjelančevine; nezasićene masne kiseline
Hrčak ID:
50792
URI
Datum izdavanja:
29.3.2010.
Posjeta: 3.424 *