Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Odnos represivnoga stila suočavanja s raspoloženjem i pamćenjem raspoloženja

Tamara Martinac Dorčić


Puni tekst: hrvatski pdf 478 Kb

str. 3-18

preuzimanja: 1.226

citiraj


Sažetak

Cilj je ovog istraživanja ispitati postojanje razlika u raspoloženju kao crti ličnosti, prosječnom dnevnom raspoloženju te točnosti dosjećanja vlastitih raspoloženja između četiri kategorije ispitanika s obzirom na represivni stil suočavanja (nisko anksiozni, represivni, visoko anksiozni, defanzivno visoko anksiozni).
Istraživanje je provedeno na prigodnom uzorku od 105 studenata Filozofskog fakulteta u Rijeci. Za kategorizaciju ispitanika s obzirom na represivni stil suočavanja korištena je Skala manifestne anksioznosti i Skala socijalne poželjnosti. Ispitanici su osim procjene svojega uobičajenog raspoloženja, dnevno procjenjivali svoje raspoloženje te izvršili procjenu globalnog raspoloženja za period svakodnevnog procjenjivanja.
Rezultati istraživanja sugeriraju da je represivni stil suočavanja povezan uz više pozitivnog i manje negativnog kako dispozicijskog tako i situacijskog raspoloženja. Skupina represivnih ispitanika se ne razlikuje od ostalih skupina (nisko anksiozni, visoko anksiozni, defanzivno visoko anksiozni) u točnosti dosjećanja vlastitog raspoloženja. Općenito, rezultati upućuju na potrebu daljnjih istraživanja ovog područja, i kroz ovdje korištenu, ali i alternativne operacionalizacije konstrukta represije, te s različitim emocionalnim podražajima.

Ključne riječi

represivno suočavanje, raspoloženje, pamćenje

Hrčak ID:

4826

URI

https://hrcak.srce.hr/4826

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.268 *