Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

Dijalog i navještaj u vremenu religijskog pluralizma

Nikola Bižaca orcid id orcid.org/0000-0001-9412-508X ; Katolički bogoslovni fakultet, Sveučilište u Splitu


Puni tekst: hrvatski pdf 2.933 Kb

str. 69-87

preuzimanja: 1.200

citiraj


Sažetak

Suvremena pluralizacija svekolikog življenja nesumnjivo je veliki
izazov kršćanstvu. U ovom tekstu analiziraju se reakcije crkvenog tkiva na pojačano širenje religijskoga pluralizma, koji sve očitije postaje nazočan i na nekoć monolitnim kršćanskim prostorima. Od negdašnje objektivne društvene činjenice religijski pluralizam postaje danas za kršćane činje­nicom njihove svijesti koja ih suočava s mogućnošću novoga religijskog izbora. Kršćanska je Crkva kao cjelina pozvana posvijestiti svoj odnos prema religijama.
Reakciju Crkve promatra se na tri razine: na razini običnih vjernika,
teologije i učiteljstva. Dok su reakcije vjernika i teologa tek skicirane s nekoliko temeljnih poteza, središnji dio teksta posvećen je analizi i
interpretaciji stavova katoličkoga crkvenog učiteljstva prema religijama. Ti stavovi okupljeni su oko dvije središnje teme: (I) Spasenjska vrijednost nekršćanskih religija; (II) Dijalog i navještaj. Pritom su uzeti u obzir svi iole značajniji izričaji učiteljstva u kojima je ono od II. vatikanskog sabora pa do u novije vrijeme pokušalo, potaknuto činjenicom religijskoga plura­lizma, odrediti kako kršćansko-katoličko shvaćanje religija tako i vrstu odnosa naspram religijama. Analiza pokazuje određenu evoluciju u stavovima crkvenog učiteljstva.

Ključne riječi

dijalog; navještaj; vjerski pluralizam

Hrčak ID:

51432

URI

https://hrcak.srce.hr/51432

Datum izdavanja:

21.1.1997.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.983 *