Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Godina vrhbosanskoga nadbiskupa Josipa Stadlera

Mile Vidović


Puni tekst: hrvatski pdf 2.529 Kb

str. 404-418

preuzimanja: 571

citiraj


Sažetak

Dana 8. prosinca 1997. (blagdan Bezgrešne) u Sarajevu Je kardinal
Vinko Puljić otvorio Godinu prvoga sarajevskog nadbiskupa Josipa
Stadlera koja će trajati do istoga dana 1998. godine, kada će se slaviti 80. obljetnica Stadlerove smrti. Tijekom Godine održat će se brojni skupovi s predavanjima o tom zaslužnom crkvenom pastiru, a u mjesecu rujnu 1998. bit će višednevni znanstveni simpozij.
Ovaj članak, na temelju znanstvene literature koja je u tekstu
označena, obrađuje Stadlerov život i djelovanje od rođenja do smrti (1843.-1918.). Najprije govori o Stadlerovu porijeklu, pa školovanju i svećeničkom djelovanju u Zagrebu. Potom prikazuje Stadlerovo biskupsko djelovanje u Bosni. Govori o njegovoj zauzetoj graditeljskoj aktivnosti: gradnji kate­drale, malog sjemeništa u Travniku i velikog sjemeništa u Sarajevu. Karitativno-socijalnu brigu Stadler je pokazao kroz utemeljenje Družbe služavki malog Isusa, stoje u članku posebno istaknuto. Članak govori i o duhovnom liku nadbiskupa Stadlera, te njegovoj zauzetosti oko promi­canja crkvenog sjedinjenja. Svakako, nezaobilazna je tema Stadlerovo
rodoljublje, što je i danas veoma aktualno, pa je i to pitanje našlo svoje mjesto u ovom prikazu. Na kraju je riječ o Stadlerovim posljednjim danima i njegovoj smrti, te konačno o dolasku pape Ivana Pavla II. na njegov grob u sarajevskoj katedrali. Zaključak govori o Stadleru kao velikom pastiru koji je uvijek bio vjeran Apostolskoj Stolici i uvijek bio spreman služiti braći.

Ključne riječi

nadbiskup Josip Stadler; Sarajevo

Hrčak ID:

51507

URI

https://hrcak.srce.hr/51507

Datum izdavanja:

19.12.1997.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.283 *