Poljoprivreda, Vol. 16 No. 1, 2010.
Izvorni znanstveni članak
SADRŽAJ NUTRIENATA I NUTRICINA – KARNOZINA U TAMNOME MESU PILIĆA
Gordana Kralik
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J.Strossmayer u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Helga Medić
; Prehrambeno biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Nives Marušić
; Prehrambeno biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Zlata Gajčević-Kralik
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J.Strossmayer u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Zvezdan Kičeec
; Argus , veterinarska stanica i valionica, Slavonski Brod, Hrvatska
Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi sadržaj nutrienata i koncentraciju karnozina u mesu zabataka (tamno meso) pilića provenijencije Ross 308, s obzirom na spol. Količina karnozina određena je pomoću HPLC uređaja. Mišićno tkivo zabataka kod ženskih pilića sadrži 339,28±68,17 μg/g karnozina, dok mišićno tkivo zabataka muških pilića sadrži 319,29±65,47 μg/g karnozina (P>0,05). Prikazane su i završne mase pilića, pri čemu masa muških pilića iznosi prosječno 2377 g, dok masa ženskih pilića iznosi prosječno 2104 g (P<0,01). Mase trupa kod muških pilića u prosjeku su iznosile 1600 g, odnosno ženskih pilića 1443 g (P<0,01). Također su prikazani udjeli osnovnih dijelova u trupu te sastav nutrijenata (masti, proteini, vlaga i kolagen) u mišićima zabataka (P>0,05). Utvrđeni rezultati istraživanja pojašnjeni su u kontekstu drugih relevantnih studija na sličnu temu.
Ključne riječi
pilići; tamno meso; nutrijenti; karnozin
Hrčak ID:
53807
URI
Datum izdavanja:
10.6.2010.
Posjeta: 2.054 *